De fysiske rammer for efterårets medlemsmøde var Tinghuset i Store Heddinge, hvor der bogstavelig talt var højt til loftet og et fængslende, historisk vingesus. Vi havde en dag med gensyn ,”goddager”, lækker mad og varm stemning og en hyggelig aften med deling af skønne, meget forskellige historier. Hvert medlemsmøde er også forskellig, og dette års møde var fyldt med oplæg og ord, men ord som var tænkt oplysende og inspirerende.
Efter minglen, god frokost og en velkomst gjorde Karsten Mathiasen, Kalkcirklen, os alle nysgerrige på en fortæller fra Vindbyholt ved Faxe: Karen Hansen. Karen døde dog i 1994, som 86-årig, men huskes stadig af mange, som en fortryllende fortæller. Ved medlemsmødet sad vi alle og ønskede, vi havde oplevet Karen Hansen (hvilket Dorte Futtrup til stor glæde havde). Takket været Karsten kan hun dog stadig høres, idet han, blandt andet i samarbejde med Karen Hansens børn, har digitaliseret 17 kassettebånd med historier over flere årtier. De er nu på usb-stick, og forhåbentlig finder vi en mulighed for, at alle vil kunne få hende at høre på et tidspunkt.
En aldeles sprællevende fortæller tog herefter over, godt nok ikke med fortællinger, men med gode fif og inspiration til at søge økonomiske midler fra fonde og puljer. Esther Rützou delte ud af egne erfaringer og gav gode råd til, hvordan man kan lykkes med at få støtte til fortælleprojekter og -arrangementer.
Vi kommer dog ikke uden om, at det at søge økonomisk støtte, især fra statslige puljer ville være enklere hvis levende mundtlig fortælling var anerkendt som en kunstform i egen ret – så stor var glæden, da Vigga Bro til mødet kunne fortælle, at hun sammen med Esther Rützou og Aske Ebbesen, som repræsentanter for professionelle fortællere, har fået foretræde for Folketingets Kulturudvalg den 13. november.
Vi fortsatte eftermiddagen med oplæg og plads til spørgsmål og erfaringsudveksling. Første punkt var fint i tråd med emnet at søge midler, for det gik på at være eller ikke være en forening, som netop kan have betydning for overhovedet at kunne søge nogle steder. Kasserer Lars Schönfeldt forsøgte at berolige alle om, at det slet ikke er så vanskeligt at danne forening og i få sparekasser er det heller ikke dyrt. Lars har planer om at udarbejde et skriftligt materiale som kan hjælpe på vej.
Et punkt om PR kom især til at handle om, hvordan FIDA gør opmærksom på fortællearrangementer , kurser med mere på hjemmesiden. Formand Conny Radza understregede hvor vigtigt det er, at vi holder hjemmesiden levende, for den er indtil videre vores fælles ”hjem”. Hvis man som medlem har oplysninger, nyheder, kuriositeter, rapporter eller andet, der har relevans for os som fortællere på landsplan eller overfor dem vi gerne vil vise os frem for, opfordres man til at sende en mail til formanden.
Under PR snakken understregede Marianne Christensen fra Vordingborg, at det stadig godt kan betale sig, at gøre sig gode venner med den lokale presse, også selvom den flere steder er blevet centraliseret og ikke har så lokal en redaktion længere. Marianne gav også et fif videre, som ikke mange havde overvejet: henvend jer til ugeblade som ”Ude og Hjemme”, ”Hendes Verden” o.lign. De er ofte på udkig efter emner for artikler.
Eftermiddagens sidste indspark handlede dels om kreativ sparring, hvordan et kreativt makkerskab kan være givende. Derpå fortalte Erik Jensby, fra Kalkcirklen videre om sine egne arbejdsmetoder og hvordan man kan udfordre sig selv, når man øver alene. Erik fik talt sig så varm, at han næsten fik lovet at stå for et seminar fyldt med øvelser.
Nu var eftermiddagen over og det var tid til Eriks Jensbys lækre gryderet. Bagefter blev der delt historier. Alle var gode til at finde korte historier og der kom en skøn variation ud af det.
Igen tusind tak til Kalkcirklen (Karsten Mathiasen, Bodil Rahbek, Erik Jensby, og Lasse Lundstrøm) for at påtage sig værtsrollen. I forkælede os. Næste år mødes vi højst sandsynligt i Jylland. Kravet er, at der skal være en station i nærheden, så flere fristes til at deltage og har muligheden for det. Man er velkommen til at byde sig til med værtskabsrollen. Mødet bliver så planlagt i fællesskab med bestyrelsen – og det foregår i november 2025. Men inden da har vi endnu et fælles møde: 29. marts 2025 er datoen for generalforsamlingen – så sæt gerne kryds i kalenderen.
Resume af medlemsmøde 9. november 2024 er skrevet af Conny Radza