Steiner

0  comments

JANUAR Jeg sad på min stol bag mit bord på Frederiksberg lærerseminarium. Vores lærer i religion tordnede gang på gang over os: Hvad nytter det at I har lært de store historier, hvis I ikke fortæller dem videre?

Eksamen passerede og det sorgløse liv efter ræset pressede sig unægteligt på. Glemt var de velmente formaninger og andre tog deres pladser. Tre år gik. En aften, da var jeg ude at gå en tur i den lune københavnske luft, slog mine fødder et smut ind omkring Vestre Kirkegård. Det var en lys aften og byens lyde fortonede sig som hule dunk. Jeg gik og tænkte over hvor forskellige gravsteder i grunden er. Det slog mig at gravsteder til forveksling ligner mennesker, måske endda de mennesker som ligger under dem? Jeg ved ikke hvor længe jeg havde opholdt mig foran en grav, men jeg blev afbrudt af nogle slæbende skridt, som sparkede sig ned i stiens småsten. Jeg kiggede tilbage over skulderen og genkendte svagt skikkelsen. Det var min gamle religionslærer. Da han kom op på siden af mig, hilste vi på hinanden og jeg præsenterede mig. Jeg kunne i hans øjne se, at han havde svært ved at placere mig på den lange kæde af studerende, som han havde haft igennem årene. Det blev mere og mere tydeligt, at han ikke anede hvem jeg var. Hans professionelle stolthed undsagde ham dog ikke. Han dykkede ned i konversationstasken og fandt spørgsmålet frem.
– Jah, det er jo meget godt alt sammen, men får du fortalt?
Vel bar spørgsmålet en vis portion rutinepræg over sig, men næppe var hans sætning ebbet ud, førend jeg følte en kulde snige sig op igennem mine bukseben. Kulden snoede sig op ad min ryg, lagde sig omkring min hals som en løkke og landede isnende på mine læber.
– Nej, ikke endnu, fremstammede jeg, mens min ånde opløstes i den varme aftenluft.
– Jamen så få dog begyndt! spruttede han og med sine slæbende skridt, fortsatte han videre ud i aftenluften.
Dagen efter gik jeg ned på Lyrskovsgade bibliotek. Lånte billedbogen om Loke der narrer dværgene Brok og Sindre. Få ord – mange billeder. Let at lære udenad. Næste dag fortalte jeg på SFO’en for børnene, som stirrede måbende ud af vinduet efter de høje bjerge, som ”ikke var der”. Siden den dag har jeg kaldt mig fortæller.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Gammel visdom bliver videregivet fra generation til generation.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?

Jeg kastede mig ud i det på SFO’en Spinderen i 1994, og i 1997 kom jeg til Mariendal Friskole. Her var der fortælling på skemaet hver uge i den gamle gymnastiksal. Hele skolen var samlet fra børnehaveklasse til 10. klasse. Stearinlyset blev tændt på den gyldne fortællekasse og magien opstod….

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?

Jeg afholder en del workshops, blandt andet om personlige fortællinger i handicapforeninger, hvor fokus er på personen bag det ofte forvrængede fysiske ydre. Eller i retskredse landet over hvor fokus er de værdibaserede fortællinger. Jeg fortæller en hulens masse middelalderhistorier på markeder i hele landet. Og der er jo også Lystløgner Aften, som kører på 5. sæson i Huset-Kbh.

Har du en foretrukken genre?

”Lad mig fortælle dig verden” – plejer jeg at svare. For det er lige præcis det, den mundtlige fortælling kan. Den kan bringe det store og det svært tilgængelige ned i en form, som vi alle forstår og elsker. De store historier taler til vores følelser og giver os oplevelsen af genkendelighed og samhørighed. Jeg fortæller sagn, myter, legender og eventyr. Lige fra den ældste fortælling om Gilgamesh til de nye som hele tiden opstår.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?

Mon ikke mine tilhørere vil sige at jeg er dynamisk.

Hvad er du optaget af i øjeblikket?

Den evige opgave med at dreje, justere og pille ved alle fortællingens møtrikker, knapper og bolte – så fortællingen bliver endnu bedre. Mit mål er at tilhøreren glemmer mig og bliver optaget af historien.

Historiefortælleren Steiner –
Født 1967
Bor i Næstved
Lærer, leder, vinduespudser og cyklist
Fortæller siden 1970
www.ordskaber.dk
mail@ordskaber.dk  


Tags

2015, Steiner


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}