Ruth Dein

0  comments

AUGUST Min nysgerrighed blev vakt, da jeg for 8 år siden hørte om og blev inviteret med til Vestjysk Fortælleteater hos Ingrid Hvass. Her blev jeg udfordret til at fortælle. Det greb mig, så jeg fik lyst til at deltage i fortællekursus. Først hos Ingrid Hvass og med Lene Skovhus. Senere på et højskolekursus med Vigga Bro, som gav mig det næste skub, især til at fortælle på mit jyske fjandbomål.
Siden har jeg bare fortalt og fortalt på mit ”modersmål” for både jyder og københavnere.
Også andre undervisere har været til stor inspiration, lige som det at være med i både Fortællegalleriet og Viborg fortællekreds, der begge fungerer som fortælleværksteder. 

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?
Det, der griber mig ved den mundtlige fortælling, er, at der skabes et rum, der opleves som en forlængelse af den gode samtale, hvor vi gennem fortælling deler liv med alt, hvad det indebærer af glæder og sorger, sejrer og nederlag. Men det, der holder glæden og gejsten oppe, er jo tilhørerne.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?
Kimen blev nok lagt allerede i skoletiden, hvor jeg ikke mindes at have set læreren med en bog i hånden, når han underviste.
Han bare fortalte – bibelhistorie, danmarkshistorie, eventyr, noveller af f.eks. Blicher. Og vi blev opfordret til at genfortælle.
Senere et højskoleophold med en gudbenådet fortæller, der fortalte de store klassiske dramaer, så jeg var henført.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?
Jeg fortæller på ”Jenle”(Jeppe Aakjærs kunstnerhjem) i sognehuse, biblioteker, skoler, fortællefestivaller, højskoledage, pensionistklubber m.fl.

Har du en foretrukken genre?
Jeg har egentlig ikke en foretrukken genre. Men jeg holder meget af de gamle fortællinger: Selma Lagerlöf, HC Andersen – og Blicher og Aakjær m.fl., der ligger så godt i munden til mit jyske tungemål.
Fortæller også gerne erindringer fra mødet med mennesker i mit arbejde i hjemmeplejen – også barndomserindringer

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?
Stilen er åben, intuitiv. Andre har udtalt: Bevægende, stille, lavmælt uden de store armbevægelser.  Det dramatiske forsøger jeg at lægge ind i stemmen og lidt mimik, men i min jyske fortællemåde og mit jyske sprog skal tilhørerne nok kunne “læse mellem linjerne.”

Hvad er du optaget af i øjeblikket?
Over længere tid har jeg arbejdet med Marie Bregendals fortælling ”En dødsnat”, som har grebet mig, og som jeg gerne vil fortælle. Det arbejde håber jeg at blive færdig med i sommer, så jeg kan få det afprøvet i fortælleværkstederne og senere i offentlige sammenhænge.

Faktaboks:
Ruth Dein, født 1941
Kirkealle 88 st.tv. 7800 Skive
De første mange år brugte jeg til at tage mig af mit afkom (fem børn). Senere løbende uddannelse til hjemmehjælper. 1990 uddannet organist fra Vestervig Kirkemusikskole.
Fortæller siden 2009
https://viborgfortaellekreds.wordpress.com/about/ruth-dein/
ruthdein@gmail.com


Tags

2015, Ruth Dein


Måske kan du også være interesseret i disse?

Det gik SÅ godt

Det gik SÅ godt
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}