Rikke Alexandra

0  comments

MÅNEDENS FORTÆLLER SEPTEMBER 2019

Vejen til at blive fortæller har været lang. Jeg slog tiden ihjel i skolen ved at skrive historier på bagsiden af mit kladdehefte. I skolen fik jeg at vide, at jeg havde for mange sprogblomster. Jeg ved stadig i dag ikke, hvad det er.

Jeg har altid elsket at høre fortællinger, og at fortælle for mine børn. Men dét gør jo ikke én til fortæller. Det hele begyndte, da jeg en dag blev træt af at høre fagfæller, og mig selv, sige: Fortæl en god historie. Det er det bedste råd, en kommunikationsrådgiver kan give. Men kan vi selv fortælle en historie? Stille os op og holde publikum bundet?

Derfra tog det fart. Fortælle- og danseleder-uddannelse på Vestjyllands højskole i 2004. Her blev kimen lagt til utrolig mange fortællinger og møder med andre mennesker. Jeg har fortalt for store og for små. Jeg har dyrket egne fortællinger, om øjeblikke i mit liv, der ændrede alt. Fortællinger, jeg har digtet, ud fra drømme jeg har haft. Særligt nært står folkeeventyr og den nordiske mytologi.

Skjaldemjøden

Skjaldemjøden fra den nordiske mytologi ligger mit hjerte meget nært. Man skal så grueligt meget igennem, før man bliver en god fortæller. Der bliver udkæmpet kampe, der bliver snydt og bedraget, der bliver spyttet og spildt blod.

For mig er Skjaldemjøden noget ganske særligt, fordi den, ud over at være en spændende fortælling også, mener jeg, viser vejen, for hvordan vi selv skaber os selv som fortæller. Når jeg har undervist i fortælling eller i præsentationsteknik, er jeg altid begyndt med at fortælle den, og herefter haft skønne, vidunderlige, ærlige og åbenende samtaler med deltagerne. For hvilken vej skal den enkelte gå for at blive fortæller. Til at åbne sin stemme og lade den møde andre.

Fortælling kombineret med musik og dans

Jeg har stor interesse i fortælling kombineret med musik og dans. Det er der kommet tre forestillinger ud af: Gilgamesh, Ragnarok og Phønix. Sammen med danser og musiker Eva Esmann Behrens har vi givet de gamle fortællinger liv i ord, video, lyd og dans.

Arbejdet med forestillingerne er lige så givende som at optræde. Den skabende proces med andre, hvor man begynder med skrifterne og arbejder sig frem til en sammenhængende fortælling, der kan vises for andre – den er lang, sej og utrolig interessant og givende.

Fortællinger om fugle

I dag arbejder jeg på fortællinger om fugle sammen med min mand. Jeg fortæller, og han spiller musik.

Jeg bor i en lille by. Sebbersund. I Nordjylland. Et gammelt fiskerleje med ca. 350 indbyggere. Her har vikingerne holdt til, og her har siden fiskerne haft deres storhedstid, da fjorden var spændstig, og fuld af sild og ål. Her lå engang en kro og to dansepavilloner. Udover en bager, en slagter, en købmand, en smed og en frisør. Som mange andre små byer, er de her ikke mere.

Omkring Sebbersund har vi fredede områder – og masser af fugle. Stedet er træksted for mange fugle, både arter og antal, både når de skal nordpå og sydpå. Som det er i skabende processer sammen med andre, så skal min mand og jeg lige blive enige om, hvilke fugle og hvilke fortællinger, som vi vil arbejde med. Og det er en lang, sej og utrolig interessant og givende vej.

Skal det være Nattergalen og rosen af Oscar Wilde, eller De seks svaner eller Guldfuglen, begge af Brødrene Grimm. Der er jo også de vidunderlige krager Hugin og Munin fra den Nordiske mytologi.

 

Navn: Rikke Alexandra

Bopæl: Sebbersund

Uddannelse/beskæftigelse: Cand. comm, projektleder

Fortæller siden 2004

Hjemmeside: www.rikkealexandra.com

Mail: rar@rikkealexandra.dk


Tags

2019, Rikke Alexandra


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}