Rapport: Fortællere er selvhjulpne i flok

0  comments

“Flere og flere fortællere i Danmark er medlem af et fællesskab: fortællekredse, fortællegrupper, foreninger og interesse-fællesskaber. Indenfor de sidste årtier er der opstået flere og flere grupper og fællesskaber, og i 2011 dannede en gruppe fortællere foreningen ”Fortællere i Danmark” (FIDA).”

Sådan hedder det i en karaktertegning af fortællermiljøet i Danmark i rapporten om Fortælle Akademiet 2018 – 2020, redigeret af Ingrid Hvass.

Rapporten tegner billedet af en ret så forskelligartet flok: Professionelle fortællere, hvis erhverv er mundtlig fortælling som kunstnerisk praksis samt ofte undervisning, formidling og kulturel iværksætteri; semiprofessionelle, som bruger mundtlig fortælling i deres daglige arbejde (f.eks. undervisere, pædagoger, præster, formidlere og kommunikations eksperter); og hertil kommer en stor gruppe fortællere, som ved siden af deres professionelle erhverv eller som pensionister dyrker mundtlig fortælling som interesse eller som bijob. Hertil kommer andre kunstnere, der bruger mundtlig fortælling i udviklingen af nye former og genrer, f.eks. lydfortællinger (musik, lyd og mundtlig fortælling).

“Alligevel er det evnen til at arbejde alene det meste af tiden, der bedst definerer og karakteriserer en mundtlig fortæller,” konstaterer rapporten: “En lang periode i ensomhed under udviklingen af en fortælling og det grundige arbejde med alle facetter af fortællingen og derefter – Vupti: Op på en scene med mange tilhørere og én chance for at udføre resultatet af al forudgående arbejde. Og mange gange helt uden nogen form for tilbagemelding eller evaluering. Den må fortælleren i langt de fleste tilfælde også selv stå for.”

“Hvad der i høj grad også er med til at definere en mundtlig fortæller i Danmark er, at der ikke findes en statsanerkendt uddannelse og heller ingen statslige puljer, der støtter fortælleres kunstneriske arbejde og værker. Til gengæld findes der i Danmark en underskov af korte kurser, kursusforløb og uddannelsesforløb, og det er normalt at en fortæller pendler mellem forskellige kurser og forløb i løbet af en karriere, og nogle tager springet til at uddanne sig i udlandet, f.eks. i England eller Frankrig.”

Og så er vi klar til at høre mere om de to første år med Fortælleakademiet. Læs hele rapporten her.


Tags


Måske kan du også være interesseret i disse?

Kvinder topper ledelsen

Kvinder topper ledelsen

FESTival 2021 i arkiv

FESTival 2021 i arkiv
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}