.st0{fill:#FFFFFF;}

Marie Louise Kjær er Månedens Fortæller maj 2024 

Jeg har to tidsregninger i mit liv. Før og efter jeg blev mor og – før og efter jeg blev historiefortæller!

Jeg opdagende fortællingens kraft, kort tid efter jeg var blevet ansat på Odense Socialpædagogiske Seminarium. Jeg underviste i dansk og skulle gennemgå eventyr, som ikke sagde mig en døjt. Jeg brugte eventyret Gråben som illustration af folkeeventyr versus kunsteventyr. Jeg mente selv at jeg refererede det, men der sad holdet af studerende og tabte kæben af ren og skær selvforglemmelse.

Jeg tænkte: Det her kan noget! Og så meldte jeg mig på et fortællekursus med Kirsten Thonsgaard i Odense Fortællekreds’ regi. Igennem de næste år blev fortælling en stor del af min undervisning på seminariet.

På fortællekurset mødte jeg både Pia Gredal og Lena Bjørn, og så var vejen banet ind i Odense Fortællekreds. Det blev en magisk tid, hvor jeg trivedes og voksede med grene ud til alle sider. OFK sprudlede og udviklede sig til landets største kreds, og hold da op hvor lærte jeg meget. Vi dannede øvecirkler, vi deltog i alverdens arrangementer, fortalte hver måned på Mimeteatret – og vi følte, at vi kunne gå på vandet.  

Jeg var i min øvecirkel bl a sammen med Kirsten Madsen og afdøde Kaja Vildersbøl, og vi begyndte at lave Dagligstuefortællinger i vores hjem. En skøn tid. Jeg fik dog tit en på puklen, fordi jeg havde en anden tilgang til at ’lære mit stof’ – jeg er ikke god til at øve mig! De andre vidste lang tid i forvejen, hvad de ville fortælle – jeg gik efter mavefornemmelse og stemning.

Jeg er nok en intuitiv fortæller, og jeg ved, at jeg skal have fortalt min historie mange gange, inden jeg selv er tilfreds og har fået den ind i kroppen. Og vel at mærke fortalt den over for et publikum, så jeg kan mærke responsen. Jeg vil ikke sige, at jeg har en bestemt genre, jeg elsker. Jeg fortæller alt, hvad der fascinerer mig – hvad der rører mig, men jeg har nok alligevel en forkærlighed for sære, stærke, spooky og anderledes fortællinger. Måske er det også derfor, at jeg øver mig i at servere dem roligt og uden store armbevægelser. Jeg håber på, at kraften kommer fra fortællingen.

I de senere år har fortælling taget en anden drejning. Jeg bruger min pensionisttid på at være freelance rejseleder, og ofte siger gæsterne: Hvor er du god til at fortælle! Og det er også det, jeg føler, at jeg gør. -Fortæller historier i stedet for at nævne fakta og årstal – jeg kan slet ikke lade være. Jeg er på skift i Det tidligere Dansk Vestindien og i Irland, og især Irland har jo en fortælletradition, som er langt dybere integreret i kulturen end vores. Så her er det en helt naturlig ting at forære gæsterne en historie on Fionn mac Cumhaill, Cuchulainn, om feer og leprechauns og alle andre magiske væsner.

Og ved siden af er jeg begyndt at tage til Sneem Storytelling Festival i det sydvestlige Irland, hvor jeg også får fortalt på engelsk – en rigtig sjov udfordring. Her møder jeg et bredt udvalg af fortællere fra lokalsamfund – bl a en del børn og unge – nationale og internationale fortællere, og alle er åbne og imødekommende – som at få en forlænget familie. Og det kan jeg takke fortællingen for!!!

Herhjemme bliver det ikke til de store arrangementer mere, da jeg jo ’aldrig er hjemme’. Men alle skal vide, at jeg er med på den værste, hvis I ringer og spørger 😊

Marie Louise Kjær

Tidl seminarielektor – nu pensionist og rejseleder

Kærbyholmvej 4
5466 Asperup

20 86 05 39
lmarielouise@gmail.com


Tags


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gør noget godt for dig selv i dag

Bliv medlem af Fortællere i Danmark