Mads Kristian Mikkelsen

0  comments

APRIL Lige så langt jeg kan huske tilbage, har jeg gjort alt til historie. Det ligger åbenbart så dybt i mig, at jeg er mere eller mindre ude af stand til at formulere mig kort og to the point. Måske var jeg bare et ensomt barn, der strejfede omkring på Vestre kirkegård og digtede vildt om det, der lurede i buskene og om de skæbner, der gemte sig under gravstenene. Måske var det min mors godnathistorier, eller de tusindvis af bøger, jeg slugte i min barndom. Jeg kan bare ikke lade være.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Altså, dels er jeg fuldstændig pjattet med at finde på. Det er så ikke altid lige smart i min nuværende beskæftigelse, hvor det, jeg fortæller, gerne skulle være i nogenlunde overensstemmelse med de historiske fakta. Men så får jeg min lyst styret ved at finde sammenhænge og flette historier sammen.
Noget af det bedste, der findes, er, når man kan se på et menneske, at han eller hun er fuldstændig med, at vedkommende er i fuld gang med at danne indre billeder og trække på sine egne erindringer, som er kommet til live gennem fortællingen. Når det lykkes, bliver jeg glad på en måde, jeg ellers kun har fundet i fodbold og kærlighed.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?

I mange år troede jeg, at jeg skulle være digter eller forfatter. Jeg har kilovis af patetiske teenagedigte og halve romaner liggende et sted. De skal gemmes, så min datter har noget at grine af, når jeg er væk.

I midten af halvfemserne, da jeg arbejdede på et behandlingshjem for børn, begyndte jeg at fortælle godnathistorier, når jeg var på aftenvagt. Det blev til mange historier. Men jeg tænkte aldrig på, at det var noget, man kunne gøre rigtigt, altså professionelt.

Engang i nullerne, da jeg var færdig som lærer, fik jeg til opgave at arrangere et eller andet spændende for eleverne. Det var en temmelig diffus opgave, men det endte med, at jeg bookede et fortællerangreb med Svend-Erik Engh og Susie Haxthausen. Det var forrygende, men stadig ringede klokken ikke.

Da jeg det følgende forår skulle forhandle løn og ikke kunne finde ud af det, endte det med, at jeg fik scoret mig et fortællerkursus. Det var fremragende, men jeg fatter åbenbart langsomt.

Der skulle lige gå endnu en håndfuld år, før tanken begyndte at opstå. En dag i foråret 2014 var jeg ude at lufte hunden. Hunden mødte en anden hund, og mens de fór omkring på Vestre kirkegård (af alle steder), faldt jeg i snak med den anden hunds ejer. Han lavede byvandringer, fortalte han. Byvandringer! Det havde jeg jo også tænkt på, men ikke anet, hvordan jeg skulle komme i gang med det. Endelig tog jeg skridtet og har efterhånden fået skabt mig en slags job. Det føles næsten ikke som arbejde. Jeg laver jo det sjoveste, jeg kan forestille mig.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?

Jeg laver byvandringer i København. Det er i helt vidunderlig måde at få givet fortælle-djævelen afløb, for byens historie er spækket med stof. Det er en kilde, der aldrig løber tør. Indimellem deltager jeg i andre fortælle-arrangementer, og det er også sjovt.

Har du en foretrukken genre?

Nej. Anything goes.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?

Ha! Det vil jeg meget nødig. Jeg håber, den er levende nok til at underholde folk, men derudover må det være op til andre.

Hvad er du optaget af i øjeblikket?

Min oldefars historie, som er fuldstændig vanvittig. Den har jeg lavet som byvandring og foredrag, men den kalder på noget mere. Så det bruger jeg en del tid på. Hvordan det ender, tør jeg ikke spå om.

Mads Kristian MikkelsenNavn: Mads Kristian Mikkelsen

Født: 1971

Bopæl: København

Uddannelse: Folkeskolelærer

Fortæller siden: 2014

Web: www.vandrehistorien.dk / www.facebook.com/vandrehistorien

Mail: mads@vandrehistorien.dk


Tags

2017, Mads Kristian Mikkelsen


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}