Lisbeth Lund

0  comments

MAJ Det er søndag morgen, og jeg hopper ind i mine forældres seng. Der ligger jeg LIGE i smørhullet mellem min far og mor. Hver søndag foretager vi det samme ritual, min far og jeg: jeg lukker øjnene, og han ælter mit ansigt, som om det er ler, og når lerklumpen er godt gennemarbejdet, begynder han at forme. Han starter altid med panden, og jeg kan mærke, hvordan han glatter den ud til sidst og forsigtigt og langsomt trækker mine øjenbryn frem af leret, inden han går videre med øjenlåg og øjenvipper. Så er det næsens tur. Den kræver større grundighed med sine buer og fordybninger. Det kilder, når han laver næsebor!  Videre til kinderne.  Munden bliver blødt formet, – jeg kan ikke lade være med at smile lidt, – og til sidst ørerne. DE tager tid! Det bruskede og det bløde skal gnubbes og blødgøres, hver lille fold glattes ud og til sidst trækker min far mine varme ører HELT ud.  Så! siger han, – nu er du parat til at lytte: ”Der var en gang en pige, der hed Lisbeth, og en dag da hun var i Zoo, mødte hun Peter og Ping …” og så er fortællingen i gang!

Sådan husker jeg min barndoms søndagsmorgener: fornemmelsen af at blive formet og genskabt. Med ørerne fulde af min fars stemme og hjernen fuld af alle billederne i de historier, som han digtede om mig. Og Storm P´s figurer.

Som ung og voksen glemte jeg alt om det. Selvfølgelig fortalte jeg mange historier som lærer, men først sidst i 90erne på et fortællekursus dukkede min barndomserindring op til overfladen igen. Nu ligger den der og lyser.

Jeg bor i Tisvilde med skov og strand, og begge steder er gode ”værksteder”. Især husker jeg, hvordan jeg stod og råbte eder og forbandelser ud over vandet, da jeg arbejdede med min Medeafortælling. (Den historie bliver jeg aldrig færdig med! Hvordan afbalancere og nedtone de fysiske udtryk i forhold til de voldsomme og kraftfulde ord?)

I det hele taget betyder rammerne meget for mig, når jeg arbejder på en historie. Der skal være ”højt til loftet”. Og det er der også i mit hus, som er en pyramide, og øverst oppe i mit ”himmelrum”, hvor jeg arbejder, ender det i en spids, og lige DER hænger en flyvende Jonathan Livingston Havmåge. På den måde er det et godt fortællerhus! Det ligger solidt grundfæstet og er samtidigt himmelstræbende og tydeliggør, at det er dér, i spændingsfeltet mellem to modsætninger, at tingene sker. Ligesom i de gode fortællinger.

Det er også her, jeg arrangerer dagligstuefortællinger. I fire af de mørke måneder har jeg nu gennem flere år holdt søndag eftermiddage med en gæstefortæller, te/kaffe/kage og stuen fuld af glade gæster. Masser at gengangere, men hver gang også en håndfuld helt nye. Mund til mund… Det er et kæmpearbejde OG en stor glæde, ikke mindst at ping-ponge med en anden fortæller over et tema. Foreløbig har 18 fortællere gæstet huset, – et par gange har der været musikere på besøg med nordisk spillemandsmusik, og en guitarist har jævnligt spillet til fællessang.

I det hele taget er jeg begunstiget med gode fortællevenner i Con Amore og i Nordkystfortællerne.  Det er både udfordrende og glædesfyldt at arbejde så tæt sammen i mange år. Men det er også spændende at fortælle alene. Eventyr, litterære fortællinger, myter, egne oplevelser, sagn, grønlandske skrøner, mytologi, erotiske fortællinger… Jeg kan ikke finde ud af, hvad jeg bedst kan lide, – så jeg fortæller det hele!  Stof til eftertanke, noget der rykker, til at grine af, berøres af eller undres over og blive stille.

Min tipoldemor dikterede, da hun blev gammel, sit livs historie til min oldemors søster. Den bog har jeg arvet. I den fortæller hun om sine oplevelser fra et helt kvindeliv: barndom, skolegang, ungdom, forelskelse, bryllup, ægteskab, børneopdragelse, samliv, selskabsliv, alderdom… DEN kalder på min opmærksomhed for at blive fortalt. Jeg er ved at tage tilløb…

 

Lisbeth LundLisbeth Lund

Født 1941

Bor i Tisvilde

Uddannet lærer

Fortæller siden 1997

www.lisbeth-lund.dk /lisbeth-lund@mail.dk


Tags

2017, Lisbeth Lund


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}