Lene Skovhus

0  comments

JUNI Da jeg var ung og stadig boede hjemme på mine forældres gård, var jeg meget fornuftig, og jeg havde planlagt, at jeg ville uddanne mig til dyrlæge. Men i 1999 tog jeg på min første vandretur på Island. Det endte med, at vi sad fast i en dal med en stor og brusende flod, der munder ud i et 30 meter dybt vandfald. Den eneste udvej var at klatre op ad den stejle klippeskråning… pludselig forsvandt fødderne under mig, men min veninde reddede mig på bedste Rambo-manér. Livet er for kort til bare at være fornuftig – jeg besluttede mig for at arbejde med det, jeg brænder for, nemlig teater og fortælling.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Jeg elsker det nærvær, den mundtlige fortællingen kan skabe, – både når jeg selv fortæller, og når jeg lytter til gode fortællere. Samtidig elsker jeg, at min fantasi kan drage på rejse, blive udfordret, digte med og skabe billeder til fortællingerne. Og så kan en god fortælling gi’ mig noget at tænke på, – den kan åbne op for nye perspektiver, så jeg kan blive klogere på mig selv og min omverden.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?

Min interesse startede af nød. Mit første job var i en børnehave, og den bedste måde at få ro og fokus var at fortælle historier for ungerne. Det var sjældent, at jeg lige havde en bog ved hånden, når det var nødvendigt, så jeg fortalte de historier, jeg kunne huske og digtede lystigt videre. Jeg var også så heldig, at fortælleren Dorte Futtrup blev inviteret til et pædagogisk møde i børnehaven. Hun startede med at fortælle historien om sælskindskvinden, og jeg var helt solgt. Hun åbnede op for en fantastisk fortælleverden – tænk, at fortælling også kunne være for voksne – tænk, at fortællingen kunne skabe så meget intensitet og nærvær.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?

Lige nu er mit største fokus at få flere til at få øjnene op for fortællekunsten. Det kan fx være tilfældige gæster på Løves Bog- og Vincafe, som pludselig dumper ind til vores månedlige fortællecafe, mens den er i gang. Eller det kan være unge på Aarhus Efterskole, hvor jeg arbejder, eller på en skole, hvor jeg med en gruppe unge fortællere overrasker eleverne med et opdateret eventyr.

Har du en foretrukken genre?

Til de unge elsker jeg at fortælle historier, hvor jeg blander personlige oplevelser med en spiseskefuld humor, en knivspids skrøner og en deciliter folkesagn om spøgelser eller andet godtfolk.

Når det er for børn, er jeg vild med at lave interaktive fortællinger, hvor børnenes forslag og omgivelsernes uforudsigelighed sender historien i sin helt egen retning. For voksne, ja, så kan jeg godt lide dem, der har noget substans, og som forhåbentlig kan give folk noget at tygge på.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?

Min teatererfaring er en del af min fortællestil, så jeg kan slet ikke lade være med at bruge mimik, stemme og, ja, hele kroppen som medfortæller. Og så har jeg flettet personer og hændelser fra mit eget liv ind i mange af mine historier. De skaber en indgang til de gamle fortællinger og skaber perspektiver fra de klassiske fortællinger til vores tid. Det er også en form, som giver plads til humor og spænding og gør fortællingen personlig og nærværende. I andre af mine historier har jeg fokus på at inddrage publikum og gøre dem aktive med fantasi og krop i fortællingen.

Hvad er du optaget af i øjeblikket?

Ud over at udbrede den mundtlige fortællekunst til flere så er det fedeste at få børn og unge i gang med at fortælle. På den måde får de fortællekunsten ind under huden, – men ikke nok med det, de udvikler den også ved at blande den med andre genrer. Deres kreativitet og fantasi er utrolig inspirerende, og jeg synes, de er med til at gøre traditionen levende.

Faktaboks:

Lene Skovhus Haunstrup

Født 1978

Bor i Aarhus

Uddannet dramaturg

Fortæller siden jeg var 20 år, altså siden 1998 ….

Mailadresse: leneskovhus@fabelfabrikken.dk

Hjemmeside: www.fabelfabrikken.dk


Tags

2016, Lene Skovhus


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}