Laura Kamis Wrang er månedens fortæller marts 2022

0  comments

Jeg er barn af 2 sprog og 2 kulturer

Mine fødder danser henover Atlanterhavet
De bygger bro fra mig og ud i verden
Forbinder lyttere med fortællere
fra hjerte til hjerte

Vores liv er fulde af eventyrlige oplevelser.
De sker omkring os hvert øjeblik…
hvis vi tør sætte ord på det vi ser, kommer historierne frem om…
disse magiske relationer og intense øjeblikke
…fulde af sanselighed og poesi… så fortæl …fortæl!

Jeg har altid fortalt historier og lyttet nysgerrigt når andre fortalte.

Som enebarn af en single mor der altid var på arbejde glædede jeg mig til søndagen.

På min mors eneste fridag, lokkede duften af nybagte kager gæster hjem til min mor og jeg, efter deres tur i Dyrehaven. Historierne fra alle de internationale venner blomstrede eventyrligt op omkring mig og luften sitrede med alt det de havde oplevet, godt krydret med sang og musik.

Denne måde at skabe stemnings-rum på, med noget for alle sanser har levet i mig siden dengang.

Igennem årene er det blevet til mange forskellige fortælle events, især Storysalon hos Besttellers, hvor folk altid har haft et smil på læben, en kagekrumme i mundvigen og en god historie at dele videre …når de gik.

Min baggrund som uddannet skuespiller gav mig træning i karakterarbejde og oplæsning, stemmetræning og sang… men fortælling gav mig evnen til at skabe nye historier ud fra min måde at opleve verden på. En ny form for nærvær opstod i den mere direkte udveksling og samspillet med publikum. Med årene er emnerne gået hen og blevet mere personlige. Temaerne jeg fokuserer på idag bliver fundet ud fra emner der føles vigtige at diskutere og som skaber rum til debat. En fortsættelse af min Kintsugi inspirerede fortælling “Brudt itu” på WORDS festivalen i 2019 er på vej omkring livet med cancer, Selma Lagerlofs historier om hvordan vores sind kan twiste virkeligheden og kun kærlighedens styrke kan få os på ret køl fulgt af debat om vigtigheden af at vi deler tanker omkring ensomhed og hvor vigtigt der er at kunne bede om hjælp…er på vej.

For mig begyndte det at fortælle helt uskyldigt i det forrige århundrede i Nyhavn. I det blå hus som H.C. Andersen havde boet i og som dengang var et museum. Iklædt en fin kjole stod jeg klar og begyndte min oplæsning foran en større gruppe japanske turister. Tre sætninger henne begyndte tolkene – 3 styks – på deres oversættelser. Hmm, det her går ikke, tænkte jeg og lukkede bogen i. Med enkle oversatte fraser og udvalgte gæster der fik tildelt roller, blev alle aktivt en del af eventyret. Hånd på hånd byggedes sengens mange madrasser og barndommens kendte eventyr gav alle en krone på hovedet og glimt i øjet.

H.C er en herlig rejse kammerat at have med ud i verden som fortæller. Jeg har delt ud af hans historier til festivaler i Edinburgh, St. Johns i Canada, L. A, Sverige og virtuelt under Corona i NY ved hans statue i Central Park. Jeg er den stolte ejer af mit H.C. Andersen fortæller diplom som fortæller her i Danmark.

For mig blev netop en storyslam konkurrence i Stockholm på Fabula teatret en utrolig intens oplevelse. Sverige var værter og havde Norske og Danske storyslam vindere på scenen. Kasper Sørensen, Annette Jahn og jeg var klar til at tage en national fortællerpokal med hjem. Under præsentationen rejser en lille hvid håret dame sig i salen. Hendes store blå øjne fanger mit blik på scenen. I pausen spurter hun op og spørger “ Er du Christian’s Laura?”. “ Øh ja min far hedder Christian Wrang” “ Det er min Yndlings fætter!” udbrød hun storsmilende. Mit hjerte sank for da jeg nævnte hans navn, ramte mindet af min lunge cancer ramte far i sengen på Odense Hospital mig hårdt i hjertekulen.

Takket være Annette Jahn lykkedes det mig at stoppe tårerne og komme op på scenen for at fortælle. Men.. fortælle hvad? De sjove øvede historier, blev fortrængt af en anden livshistorie, som pressede sig på. En historie om hvordan kærlighed ikke forstår de grænsestreger der sættes på et kort. Hjertets passionerede banken, som må viske de tal ud der fortæller om umulige forskelle i vores alder. Blodets susen som kræver at der må skabes liv, hvor liv ikke burde kunne skabes. Hvordan liv på forunderlig magisk vis vil skabes på trods… og det liv var mig. Jeg kendte ikke denne kvinde…men hun kendte til mig og min far. Næste dag mødtes vi på en cafe og på min mobil ringede jeg op til min far. For første gang i 30 år talte de to –  yndlings fætter og kusine – om livet. Min far døde kort tid efter. Jeg mistede en far, men på magisk vis havde jeg gennem fortællingens univers bygget en hjerte bro og fået en ny familie, i et nyt land.

Fortæller netværket og det verdens omspændende univers af myter og historier vi har adgang til er også en magisk familie at være en del af.

Nye historier vil som H.C. Andersens Paradis fugl, blusse op og brænde ud…men i den glødende rede vil der være et gyldent æg og under den tyndeste fineste skal, vil der opstå et nyt eventyr.

Vi skal bare være her, for at kunne fortælle dem…fra hjerte til hjerte.

www.2in1voices.dk

FB   Fortælle salonen
FB   Dragens Øje- Ellen Dahl Bang og Laura Kamis Wrang
FB   Laura´s kreative workshops


Tags

2022


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}