Lars Schønfeldt er månedens fortæller december 2021

0  comments

Tak for udnævnelsen til månedens fortæller december 2021. Det er en stor ære og en julehistorie ville måske være på sin plads. Jeg fortæller en om en hjemløs julemand, som stjæler gaver til børnene, men den bliver for lang her, så den må I have til gode.

Da jeg var barn, elskede jeg at høre mine bedsteforældre fortælle om gamle dage. De har givet mig et hav af dejlige historier med på vejen.  Under 1. verdenskrig tapetserede min farfar røde enkrones sedler i Gullasch baronernes herreværelser. Han var fra Valby, som dengang var en lille landsby udenfor København, og han var med til at bygge det Valby vi kender i dag. Han var heldig at møde min elskelige farmor, som var en meget fin dame. Hun kom nemlig fra Frederiksberg og var vokset op i en pæn skomagerfamilie i en fugtig kælderlejlighed ved Skt. Jørgen sø.  Så var der min bedstefar, som også var en fin mand. Han havde kørt bil med blød hat og høj cigarføring siden midten af 20’erne. Som en af de første forsøgte han sig med forskellige postordrefirmaer og han var den første importør af cigaretautomater i Danmark – det var han stolt over. Han gik altid ad fortrappen, men det gjorde min mormor ikke. Hun var fra Dybbøl og gik ubemærket ad køkkentrappen. Hun havde gået i tysk skole, hendes familie havde skjult grise og køer i møddingen, så de preussiske gendarmer ikke opdagede dem, når de hentede slagtedyr til soldaterne ved Vestfronten. Der var altid stort kagebord hos min mormor og hun stillede op når det var brug for hjælp, men preussere, dem hadede hun af et godt hjerte hele sit liv. Jeg fortæller gerne om mine bedsteforældre og deres tid, men også om min egen tid og der er noveller, eventyr og gode historier, som bare må fortælles.

Jeg voksede op i Vanløse i 50’erne og gik lige ud i ungdomsoprøret 1968 efter endt skolegang. Verden lå foran mig og det var opgangstider. Vi unge ville selv finde vej og lagde hele den gamle verden med revselsesret og karriereplaner bag os. Vi kom fra en verden hvor fædrene pudsede og polerede deres biler hver søndag, hvor mødrene gik hjemme og verden blev vist i sort-hvid på TV.  Nu gjorde vi lige hvad der passede os. Vi tomlede afsted, ud i Europa og verden, flyttede i kollektiv, tog en uddannelse, hvis vi havde lyst og hoppede fra, når det kedede os. Alle regler og formaninger fra den gamle verden blev forkastet og det gik fint. Jeg blev landmand og senere pottemager – det var lysten der drev. Men, da jeg selv fik børn og opdagede at det ikke var så nemt at forsørge en familie som pottemager, sadlede jeg om og blev ingeniør akkurat ligesom min far og det var han glad for.

Ved en tilfældighed meldte jeg mig i 2016 på et fortællekursus med Vigga Bro og Mariane Josefsen på Vrå højskole. Der faldt jeg i fortællegryden og har siden da brændt for at fortælle historier. Vi var en lille gruppe på sommerkurset, som fortsatte med jævnligt at mødes, for at udvikle vores fortællinger. Deraf opstod Køkkenfortællerne og senere Rolling Stories med base i Helsingør. Vi arrangerer fortælleaftener i private køkkener, på cafeer og i butikker. Vi har fortalt i kollektiver og boligforeninger, på biblioteker og lavet pop up fortællinger på festivaler. Vi fortæller alt fra egne oplevelser og fri fantasi til gamle historier i ny forklædning.  

Sammen med gode kræfter i Helsingør forsøger jeg at opbygge et fortællemiljø, som kan rumme både eliten og bredden. I en lille hyggelig lavloftet café, med duft af ny-ristet kaffe, arrangerer jeg Rolling Stories med fortællere fra hele landet. Jeg brænder for at vise hvor mangfoldig den levende fortælling er og håber at flere får lyst til at lytte og måske selv begynder at fortælle.

Lars Schønfeldt

21 69 68 00 –  RollingStoriesDK@gmail.com – Helsingør

Facebook: Rolling Stories og Køkkenfortællerne

Lars' fortælling om den hjemløse julemand kan du faktisk høre her


Tags

2021


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}