.st0{fill:#FFFFFF;}

Klezmerduo – marts 2019 

MÅNEDENS FORTÆLLERE MARTS 2019 –  For mere end 30 år siden købte vi en stor grøn bil, indrettede den så vi kunne bo i den – og så rejste vi ud i verden.

Vi havde taget harmonika og sopransaxofon med og spillede folkemusik på gader og stræder, hjemme hos folk, til mavedans i Tunesien, på plejehjemmet i Israel, på politistationen i Athen, til munkebal i Polen. Da vi kom hjem igen efter 8 måneder på farten, blev vi inviteret til at spille på Vestjyllands Højskole, hvor Sophie og Niels Jørgen Nedergaard var forstanderpar.
Efter koncerten sagde Sophie: ”Kom igen om en måned – og så skal I også fortælle om nogle af de oplevelser og møder, som musikken gav jer undervejs!”
Måneden efter stod vi der igen, klar med et program der vekslede mellem musik og fortælling. Her oplevede vi for første gang, hvordan ord og billeder kan fungere som nøgler, åbne op og invitere folk ind i musikken. Og hvordan musikken nogle gange kommer som et svar på eller en forlængelse af fortællingen, andre gange skaber den et reflektionsrum eller er direkte modspiller. Det var tydeligt, at fortællingerne gav musikken mening og gjorde den nærværende og musikken bidrog med de stemninger, det kan være svært at sætte ord på.
Og vi oplevede ordenes magiske kraft – når vi var omhyggelige i formidlingen af vore indre billeder, så talte vi lige ind i hver enkelt deltagers eget billedunivers. Bagefter kom folk hen til os for at dele deres egne historier og oplevelser, som de var blevet mindet om gennem vores fortællinger og som de genoplevede, mens musikken spillede.
Kombinationen af musik og fortælling har fulgt os lige siden. I første omgang som rejsefortællinger og blandet folkemusik.
Men mødet med den østeuropæisk-jødiske klezmermusik i firserne betød, at vi begyndte på en lang rejse ind i det jødiske univers.

Vi fokuserer på klezmermusikken, og koncerterne krydres nu med fortællinger om musikken og jødisk tradition. Vi spiller i kirker, på højskoler, festivaler, konferencer, biblioteker, hos private og vi bliver engageret til at spille skolekoncerter. Efterhånden udvider vi med ”Musikalske bibelfortællinger ”for børn og voksne og sidenhen med ”Klezmer og jødiske visdomsfortællinger”.

Man siger om klezmermusikken at ”den ler med det ene øje, mens det andet græder”. Det bliver også kendetegnende for vores fortællinger.
Trods smerten og længslen så er der en stadig insisteren på håbet, glæden og viljen til livet. Inspireret af jødisk tradition, bliver selvmedlidenhed afløst af humor. Historier som indeholder etiske udfordringer, som åbner op for glemte håb og drømme, forbinder os med fortiden eller med det, der er større end os selv.
Ligesom musikken så er fortællingen forvaltning af energi i rum og det kræver nærvær og situationsfornemmelse. Og det kræver ikke mindst et omhyggeligt forarbejde. Vi arbejder lige så dedikeret med rytme, frasering og dynamik i fortællingen som i musikken. Og valget af det rigtige ord er lige så vigtigt som valget af den rigtige tone.
I de senere år er fortællingen kommet til at fylde mere. Vi er trådt ind i Selma Lagerlöfs smukke og rørende univers, hvor vi kombinerer fortællingerne med nordisk musik. Og så har vi skabt den musikalske dokumentarfortælling ”Oktober 43- redningen af de danske jøder” som vi har turnéret meget med både herhjemme og i udlandet, bl.a. i Israel og Skotland i forbindelse Scottish International Storytelling Festival.
Her fortæller vi om danske jøder der måtte flygte over hals og hoved for at redde livet og om nogle af de mange der hjalp dem.
Den historie kan vi fortælle i dag – hvilke historier vil blive fortalt om os om 75 år?

Vi har haft fornøjelsen af at medvirke på mange nordiske fortællesymposier og Ann-Mai-Britt er med i European Storytelling Council for Peace, hvor 20 fortællere fra tolv forskellige lande mødes en gang om året, arbejder sammen og udveksler erfaringer.

Navn: Henrik Bredholt
Fødselsår: 1955
Bosted: Højbjerg, Aarhus
Uddannelse/baggrund: Autodidakt
Fortæller siden: 1987

Navn: Ann-Mai-Britt Fjord
Fødselsår: 1958
Bosted: Højbjerg, Aarhus
Uddannelse/baggrund: Aarhus Teater Akademi, Institut for Dramaturgi, teaterlærer på Testrup Højskole, ”Storytelling for life” ved Inger-Lise Oelrich
Fortæller siden: 1987
mail@klezmerduo.dk
www.klezmerduo.dk


Tags

2019, Klezmerduo


Måske kan du også være interesseret i disse?

Ellen Mortensen

Ellen Mortensen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gør noget godt for dig selv i dag

Bliv medlem af Fortællere i Danmark