Katrine Faber

0  comments

SEPTEMBER Jeg sidder på hug i et rundt nomadetelt på en steppe i Tuva i Sydsibirien. Det er aften og mørkt udenfor. Det lyser fra brændeovnen i midten og et par petroleumslamper. Vi sidder mange mennesker tæt sammen, og under en af de to senge ligger et par små hvide gedekid og sover. Udenfor kan vi høre hestene græsse og pruste. Jeg tager en dyb indånding og går i gang med historien. Orlando, den unge dreng tolker fra engelsk til tuvansk. Det er skabelsesmyten fra den nordiske kultur, jeg fortæller; den urgamle historie om Ginungagap og livet, som blev til i mødet mellem is og ild. Mens jeg fortæller og synger, oplyser skæret fra ilden de mange ansigter; den gamle kvinde med det lille barnebarn på skødet, den skæggede hyrde med de opmærksomme øjne og de tre fnisende drenge forrest. Bagefter fortæller den gamle hyrde, hvordan dyrene blev til og om det store træ mellem himmel og jord, som shamanerne hviler sig i. Så bliver der sunget en sang og en til. Natten på steppen bliver lang og fyldt med fortællinger.

Jeg har fortalt og byttet mig til nye historier vidt forskellige steder i verden: i  jungler, i skove, i moser, i skoler og teatre, alderdomshjem, børnehaver, konferencer, spisestuer, lejrpladser, togstationer, i fangerhytter i Arktis eller på landsbypladser i Himalaya.

Min fortælling lever i dialog med teater, stemme, musik, performance, installation, krop og mytologi og litteratur. Jeg fortæller med ord, med stemme og lyd, med krop, med billeder, med sange, med musik, med bevægelse, med rum, former og landskaber. Som historiefortæller stræber jeg efter at krydse grænser og udforske og skabe bro mellem urgamle og helt nye landskaber.

Historier har altid haft fat i mig. Men som barn var det ikke let at være fyldt med fantasi og liv i kroppen. Ofte blev jeg sendt på mit værelse og i skolen udenfor døren, fordi de voksne mente, at jeg forstyrrede for meget. Jeg søgte tilflugt i litteraturen og i naturen. Jeg kom tidligt på kostskole og senere vagabonderede jeg på gaderne i Sydeuropa. Jeg lavede gadeteater, musik og cirkusakrobatik. Jeg blev uddannet skuespiller i Italien. Jeg blev uddannet som sanger og stemmeunderviser i Frankrig og England. Da jeg kom tilbage til DK som skuespiller i Teatret Den Blå Hest,  blev jeg en dag inviteret til at fortælle en historie med Fortællerfuglene hos MS. Og så gik jeg i gang  med at fortælle !

Som historiefortæller finder jeg friheden til at skabe og fortælle mine egne historier præcis som jeg selv vil. Jeg fortæller myter og eventyr, litterære fortællinger og egne fortællinger, hvor jeg væver eventyr, livshistorier og samfundstemaer sammen i musikalske montager.

Jeg arbejder med krop, stemme, musik og energi og forsøger at overraske mig selv til nye udtryk.

Jeg er stifter af Teater Viva, som optræder med forestillinger og teaterfortællinger og  laver kulturbyttehandelsprojekter i ind- og udland med historiefortælling, musik og teater. Jeg underviser i fortælling, teater og stemmearbejde for børn, unge og voksne.  Jeg er derudover uddannet som psykoterapeut med speciale i krop, stemme og fortællinger. I mit arbejde forbindes de indre landskaber med de ydre landskaber.

Siden 2015 har jeg også arbejdet med projektet Singing Our Place. Jeg oplever et kald som historiefortæller til at være med til at skabe nye kollektive fortællinger for fremtiden i en tid, som er præget af store naturødelæggelser, ubalanceret livsstil og polariseringer mellem mennesker. I Singing Our Place indsamler jeg fortællinger og stemmer fra mennesker på vidt forskellige steder. Hvordan oplever vi de steder vi lever ? Hvordan forestiller vi os fremtiden ? Fortæl og lad os sammen skabe nye fortællinger om Jorden og vores fælles fremtid !

 

Katrine Faber

Hjortshøj

Historiefortæller, skuespiller, sanger, psykoterapeut, iscenesætter, underviser.

Professionel fortæller siden 1990.

www.katrinefaber.dk og  www.teaterviva.dk

Mail: teaterviva@gmail.com


Tags

2018, Katrine Faber


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}