Karsten Mathiasen

0  comments

OKTOBER Det startede med at jeg var på et stemmekursus. Det var før de trådløse mikrofoners tid, og jeg blev hæs af at råbe børnene op i mit cirkus. Min stemmelærer tvang mig til at tale jysk, mit modersmål, og der kom en perlerække af barndomserindringer frem. Det blev senere forløst under et fortællekursus. Jeg fik at vide, at jeg var den fødte fortæller. Jeg fik et fint repertoire med ”Klovborghistorier” fra min barndom og min hjemegn og nogle af min fars farverige historier. Pludselig var jeg fortæller og mødte nogle af de mere garvede.

Kvajehistorier

Kvajehistorier blev fra starten af et af mine specialer. Når ting går galt, kan det fortælles utrolig morsomt, hvilket Gravers er det bedste eksempel på. Jeg har ofte lavet workshops i kvajehistorier, f.eks. til personaleweekender, hvor jeg lokker deltagerne til at fortælle deres egne kvajehistorier. Det bliver som regel ganske guddommeligt. For der er noget utroligt frisættende i at komme ud med det kvajeri, man måske i mange år har holdt skjult. Og få grinet en befriende latter.

Fortællergruppe i Faxe

Jeg tog initiativ til at lave en fortællergruppe i Faxe, Fortællersyndicatet, og vi lavede Faxe Fortællefestival i 2002 – 2004. Det gik godt. Der var stor lokal opbakning økonomisk. Der var god løn og forplejning til fortællerne. I 2007 fandt jeg et koncept, jeg også selv kunne tjene penge på : ”Kommunal Fortæller”. Jeg fik en god månedsløn for i løbet af en måned at være gratis fortæller tilbud til børnehaver, skoler og plejehjem. Det kørte også i 2008 og 2009. Så var den tre års forsøgsperiode forbi. Responsen var overvældende god, og jeg fandt på noget nyt igen: ”Generationsmødekonsulent”. Jeg havde haft frie hænder, og eksperimenterede med at fortælle for børn og gamle sammen. Nu fik jeg lov til at koncentrere mig om dette i tre perioder, igen en måned hvert år 2010-2012. Ideen var at arrangere regelmæssige møder, hvor børn kommer på besøg på plejehjemmene. Fortællinger var igen værktøjet og omdrejningspunktet. Disse møder foregår stadigvæk på de fleste plejehjem.

Stilladsarbejderhistorier

Så er der også stilladsarbejderhistorierne. Jeg var aktiv stilladsarbejder fra 1979-91 og har hele tiden optaget historier, hvor stilladsbisserne fortæller. Det er ikke kedeligt! Det er jo omdrejningspunktet for mit liv og virke: Engagement. Her i sommeren 2018 var jeg ude sammen med bisserne og blokere Amagerværket mod social dumping. Jeg holdt på tværs af porten med cirkusbilen. Fra starten af hørte ”Lars Halvvinds Saga” – beretninger om en gudsforgået stilladsarbejderven, med til mit faste repertoire. Det er min vision at lave en podcast serie med stilladshistorier til 100-års jubilæet for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920. Fortælling som værktøj i faglig kamp.

Fred og forsoning

Mit største emne som fortæller er historier om fred og forsoning. Jeg har en hjemmeside og en facebookgruppe om tilgivelse. Jeg opdagede at historier om tilgivelse var særlig rørende. I starten var jeg påvirket af mit klovneerhverv, så historierne skulle helst få folk til at le, men historierne om tilgivelse kunne noget langt større: at få folk til at fælde en tåre. Hvis man går op i tilgivelse, blive man i al fald aldrig arbejdsløs!

Bedste oplevelser

Nogle af mine bedste fortælleoplevelser har jeg også haft sammen med min præsteven Mogens, hvor vi mange gange har været rundt og fortælle historier om tilgivelse, og hvor publikum efter kaffepausen bidrager med egne historier. Det er dybt rørende!

Først og fremmest er jeg egentlig optaget af at finde den historie, der standser al krig. Jeg ved godt jeg bare er en naiv klovn, men optagetheden af dette emne giver mig helt unikke oplevelser.

Jeg elsker maraton fortælling, f.eks. at være med på Steiners FortællerAngreb og fortælle for op til 18 klasser på en dag. 18 forskellige historier. Jeg vil fejre udnævnelse til månedens fortæller med at lave maratonfortælling på en lokal friskole.

Karsten Mathiasen
Født 1952
www.gavtyvehistorier.dk cirkus@bella-donna.dk Tlf 23610315
Bor i Faxe, Hugkrogen 6
Har gået på RUC, har kørekort til lastbil med anhænger og er uddannet latterinstruktør. Autodidakt klovn
Jeg lever af at være klovn, teltudlejer og fortæller
Jeg har fortalt siden 1999. Medlem af Vordingborg Fortællerkreds


Tags

2018, Karsten Mathiasen


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}