Kari Brinch

0  comments

JULI For nylig fortalte jeg for en friskole. Da jeg var færdig med at fortælle, kom en lille dreng hen til mig: ”Hvor var det mærkeligt”, sagde han.  ”Jeg kunne se billederne, men der var jo ikke noget oppe på lærredet…”

Jeg har haft mange dejlige og sjove oplevelser med fortælling. Men én af de mest rørende oplevelser var, da jeg fortalte på hospice. Den døende havde valgt at høre H.C. Andersens ”Grantræet”, og hele den nærmeste familie var samlet, mens jeg sad der ved siden af sengen og fortalte. Jeg oplevede, hvordan fortællingen samlede, gav mulighed for refleksion over livet, og at alle tolkede på hver deres måde, så det gav mening for dem i situationen. Det var en stærk oplevelse.

Jeg sprang først ud som fortæller for 8 år siden, men jeg har fortalt historier altid. Den første gang var på en telttur til Hjortø. Jeg var 10 år gammel. Det øsregnede, og jeg sad i teltet og fortalte HC Andersens ”Den lille Havfrue for mine mindre søskende. Jeg forstod den ikke rigtigt. Slutningen forstod jeg slet ikke, så i min version af Den lille Havfrue, der døde hun bare. Og mine søskende græd som piskede! Og nu sad min far og pap-mor med 3 grædende børn i øsregnvejr, i et telt på Hjortø. Jeg var virkelig upopulær.

Mange år efter var jeg lærer i folkeskolen, og når jeg fortalte historier, oplevede jeg det magiske, at eleverne sad musestille og lyttede. Jeg synes det var hårdt og stressende at være lærer. Men hvad skulle jeg ellers? Min veninde spurgte: ”Hvis nu du helt selv kunne bestemme, hvad ville du så lave?” ”Så ville jeg fortælle historier, hele dagen”, svarede jeg. Og så grinede vi.

Kort tid efter startede jeg på fortællekursus hos Besttellers i København. Midt under kurset ringede min veninde. ”Der er en stilling ledig som eventyrfortæller i Børnekulturhuset Fyrtøjet i Odense! Jeg fik jobbet og havde to eventyrlige år i Fyrtøjet. Det første eventyr, jeg skulle arbejde med var Den lille Havfrue. Men jeg holdt mig trofast til H. C. Andersens slutning, hvor hun genopstår af skummet og får en udødelig sjæl. Og så var der håb.

Efter Fyrtøjet arbejdede jeg som skolechef i oplevelsesparken (Danfoss) Universe, der blev min første kunde, da jeg sprang ud som selvstændig storyteller med Storytale i 2013. Til HCA festivals i august 2013 fortalte jeg Den lille Havfrue igen – i regnvejr. Cabaret-teltet på Sortebrødre Torv i Odense var fyldt med unge mennesker, der var kommet for at lytte til min fortælling og leder af HC Andersen Centret (SDU) professor Johs. Nørregaards tolkning af eventyret. Konceptet ”Eventyrlige Foredrag” bleve så stor en succes, at vi har deltaget med det hvert år siden festivalens start. HCA Centret er også med i projektet ”HC Andersen Trail”, hvor jeg sammen med Maria Junghans har udviklet fortælleoplevelser til 5 fynske herregårde og slotte.

Jeg er begyndt at kombinere H.C. Andersens historier med mine egne historier. Sidste år  til HCA Festivals havde ”Helt kinesisk” premiere – hvor eventyrfortælling møder elementer af stand-up og opera. Forestillingen spillede for fulde huse på HCA Festivals og i september spiller den på ”Bastionen”, Nyborgs kulturhus.

Siden 2015 har jeg været én af de faste fortællere på Besttellers Scene i København. Jeg har fortalt til Løgnhals, Story Slam, Story Jam, Stories in the dark og Story Fight Night. Fra 2014 -2018 sad jeg i FIDA´s bestyrelse – de sidste 3 år som formand. I 2016 modtog jeg Words festivalens ”Udviklingspris”, bl.a. for mit arbejde i FIDA. Jeg har udgivet 3 bøger for børn i Rosa-serien på forlaget Meloni. De har udgangspunkt i mundtligt overleverede fortællinger fra de danske øer. Dog ikke på Hjortø…

Fremadrettet skal jeg på en lille Tysklands-turné til Hamborg, Berlin og Nürnberg. Det glæder jeg mig rigtig meget til. Og så er jeg lige gået i gang med at udvikle en ny Andersen & Brinch forestilling sammen med operasangerinden Lise Bech Bendix. Den kommer til at hedde: ”Agnete og Havfruen”.

 

Kari Brinch
Ringe, Fyn
Storyteller
Fortæller siden 2010
www.storytale.dk


Tags

2018, Kari Brinch


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}