Johannes Thomsen

0  comments

FEBRUAR Pludseligt og uden egen skyld er man fortæller. Jeg troede, jeg underviste, og så var der en elev, der mente, at jeg var fortæller. Jeg havde godt bemærket, at hærdebrede 3.g drenge kunne sidde bumstille, når jeg fortalte forhistorien til Sophokles’ Antigone eller til Odysséen, men det var jo stoffet, der gjorde det, jeg var bare formidler. Oversættelse har altid interesseret mig, og det gik op for mig, at der er to slags oversættelse: en skriftlig og en mundtlig, og den sidste udgave er lig med fortælling.

Jeg er ikke en kreativ fortæller, der selv skriver historier, kun et par stykker er egne kreationer. Min foretrukne ”genre” er oversættelser, mest af italienske, franske og tyske noveller, men det er mundtlige oversættelser. Som i originalteksten lader jeg historien forløbe fra A til B, men med improvisationer, som var det jazz, med udvidelser, afkortelser osv., så jeg aldrig fortæller nøjagtigt den samme historie. Jeg ynder jeg-fortællinger, gerne om tabere, som er mere interessante end vindere – og tættere på virkeligheden. Mine foretrukne forfattere, dvs. de, som jeg stjæler mest fra, er Alberto Moravia, Italo Calvino og Luigi Malerba, som alle har en naiv-ironisk tilgang (blandt andet) til deres hovedpersoner. Understatement, der lader publikum tænke selv, tiltaler mit gemyt.

I begyndelsen var ordet – det skabende ord, og det er en forunderlig oplevelse under fortælling at se folks ansigter gå fra mystifikation til aha, gå fra det underlige til forundring. Man skal ikke pådutte nogen en bestemt tolkning af en historie – der er missionærer nok i verden – men man kan pirke lidt til dagligdagen, gerne på en humoristisk måde, for fortælling er jo også undervisning. Det er to begreber, jeg har svært ved at holde ude fra hinanden. Nu ærgrer jeg mig over, at samfundet har brugt så mange penge på mig til teoretisk-pædagogisk efteruddannelse i min 40årige, manglende karriere i gymnasiet, for de seks år, jeg har bevæget mig i fortællermiljøet, har gjort mig meget mere bevidst om undervisning og formidling end alle PowerPoint-kurserne tilsammen. Så undervisere på alle niveauer bør springe al teoretisk pædagogik over og gå direkte til fortællingen. Den åbne fortælling, som ikke er bange for tvivl, som gør fortæller og publikum forundringsparate.

Fortælling er for mig en form for grundforskning – jeg ved ikke, hvor den fører hen, eller hvad den fører til – det må vi se, når/hvis vi når frem. Jeg kan ikke lide spørgsmålet: ”Hvad vil du med din fortælling?” for jeg vil ikke noget, jo måske underholde uden bil-race, slowfood frem for fastfood. Desuden ved jeg, at det ofte er fortællingen, der overtager styringen, hvilket er naturligt, da det som regel er fortællingen, der har opsøgt mig. Det kan lyde mystisk eller krukket, men enhver, der har beskæftiget sig med fortælling, ved, at det er sandt. Det bekymrer mig lidt, at jeg mest fortæller om tabere.

På mit repertoire har jeg bl.a. ”Uvederhæftige erindringer”, som er tyvegods fra italienske forfattere, og “Bizarre historier”, som også mest er italiensk tyvegods. “Historier om Vorherre og andre skabninger” er en buket, som jeg har stjålet fra svenske, tyske og italienske noveller – hver enkelt buket er nok til at fylde en hel aften. Og så er der drømmen, men stadig kun en drøm: engang at kunne inddrage i mit repertoire Platons ”Sokrates’ forsvarstale” – ironikeren Sokrates, Platons mest vindende taberfigur. Derfor.
I februar 2012 dannede jeg sammen med blandt andre Ronald Risvig, Ruth Dein, Birte Mølgaard, og Margrethe Berg Viborg Fortællekreds, der i den første tid fik moralsk støtte og praktisk hjælp fra Ry Fortællekreds. Siden har vi arrangeret og været med til at arrangere fortællinger mange forskellige steder lokalt, og mange fortællere fra VF har deltaget i fortællefestivaler rundt omkring: Nr. Vosborg, Vrå, Mors, Fanø. Internt har vi fornemmelsen af, at arbejdet på VFs fortælleværksteder og kurser har højnet standarden blandt medlemmerne.

Johannes ThomsenFAKTA BOKS:

Johannes Thomsen

Født 1947

Bor i Viborg

Kandidat fra Århus Universitet i klassisk filologi, bifag i religion og italiensk.

Fortæller siden 2012, bevidst, ubevidst en del tidligere.

http://johsthomsen.wordpress.com se også https://viborgfortaellekreds.wordpress.com/about/johs-thomsen/


Tags

2018, Johannes Thomsen


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}