Jette Jul Stenbæk

0  comments

JETTE JUL STENBÆK ER MÅNEDENS FORTÆLLER JULI 2019

”Jeg elsker en god historie, og især hvis den er godt fortalt. Thomas Vinding, Ib Spang Olsen og Vigga Bro var min barndoms fortællere, deres sprøde kælende stemmer lavede svirvler i mine øregange og kildede i min mave. Jeg har læst tusindevis af bøger gennem årene fra jeg var barn og skrevet en masse til skrivebordskuffen, som jeg aldrig vidste, hvad jeg skulle bruge til. Det ved jeg nu – og nu er jeg også udnævnt til Månedens Fortæller, det er jeg meget beæret over. Tak.

Jeg havde et godt job som radiograf og underviste af og til studerende i Computer Topografi, super spændende synes jeg, men desværre gabte de meget, og da en af dem til sidst faldt i søvn, tænkte jeg, at nu måtte jeg gøre noget. Derfor begyndte jeg at tage kurser hos BestTellers i Krusågade. Her udrullede der sig en helt ny verden for mig, som jeg straks blev grebet af. Her kunne alle mine skøre sjove oplevelser bruges, og det var endda tilladt at lyve en lille smule. Kort efter ville skæbnen, at jeg ikke skulle være radiograf mere, og jeg vidste med det samme, at her var muligheden for at lade historiefortællingen fylde mere – og det er nu 11 år siden.

I 2011 startede arbejdet med at skabe Fortælleskabet, udvikle fortællekoncepter og caféaftener i Karens Minde Kulturhus i Sydhavnen. Det har været sjove år, de fleste måneder skulle der laves to nye historier og det skabte mit store bagkatalog af historier. Derude i Sydhavn fandt vi også på, at lave ”Historiehøs”: en fortællefest for børn, voksne og forskellige grupper af udsatte. Vores ambitioner var store og opbakningen fra fortællemiljøet var enorm. Vi var også heldige med opbakning fra Karens Minde Kulturhus og kommunen. Det gjorde det muligt at føre mange af vores ideer om en fortællefest ud i livet. Det har virkelig været sjovt.

I fortællemiljøet har jeg mødt skønne mennesker, hvor jeg genkender noget af mig selv, og jeg ved præcis, hvad det er, nemlig evnen til at få pinagtige, sjove, sørgmodige og mærkelige oplevelser til at blive til fantastiske historier, der kommer til at leve i folk.

En af de allerførste historier jeg lavede for over ti år siden, var om den grådige fiskeskipper Jens Peter fra Hirtshals. Han opfandt en dejlig krydret tomatsovs, som han endte med at hælde ud over havfruer, som han omhyggeligt havde kogt, pillet arme, ben og bryster af og kommet på dåse. Jeg fortæller stadig historien, og for ikke så lang tid siden opdagede jeg, at der var nyudgivet en børnebog om et barn, der åbner en dåse sardiner og finder en lille hel havfrue i dåsen, akkurat som i min historie. Først blev jeg en smule chokeret, og jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller græde over det. Det er jo et problem, for hvem ejer historierne, når de først er blevet fortalt? Jeg har lavet dem, og det er også mig, der har plantet dem i hovederne på rigtig mange tilhørere gennem årene, så derfor ejer de på en måde også historierne. Så har de vel også ret til at digte videre og genfortælle dem – eller hvad skal man synes? Jeg er sikker på, at når denne historie har lagret sig godt og grundigt, ja så kommer der nok en ny historie ud af det.

Lige nu er jeg med i arbejdet med at lave Historiehøst 5.0 til november i Karens Minde Kulturhus. Det bliver noget helt andet, for vi har smidt ”plejer” ud og inviteret en masse musik ind. Vi arbejder bl.a. med at få plads til et helt Big Band. Det er skørt og sjovt, men i historiefortællingens verden er der altid plads til gag og eksperimenter. Håber vi ses der ude!”

Jette Jul Stenbæk
Sognevej 4, Brøndby
jette.jul@gmail.com
Facebook: Fortælleskabet og Historiehøst.
Radiograf, tusindekunstner og historiefortæller siden 2008

Tags

2019, Jette Jul Stenbæk


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}