Freya Hvaste er Månedens Fortæller November 2021

0  comments

Det begyndte på et eventyrhof. Med konge og dronning, værtshus og røvere. Det var en række rollespilskurser, som i en årrække kørte over ti dage oppe i de svenske skove. Uden pause, man blev i rollen under hele forløbet. Jeg vaskede op i kongens køkken i 100 år. Hvis det var en god konge, var der underholdning om aftenen. Man ville jo gerne bidrage, ha en plads. Jeg kunne fortælle eventyr. Jeg stod og memorerede dem, mens jeg vaskede op. Så en dag blev jeg ansat som kongelig historiefortæller. Når kongen vendte sig mod dig og bad om en historie, så leverede du en. Og den skulle helst ramme præcist og sætte den aktuelle situation i en ramme.

Da jeg kom hjem fra det kursus, meldte jeg mig på et månedskursus i fortælling hos Else Abrahamsen i Århus.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Well! For at være ærlig er det nok det at have en forsamling i min hule hånd!

Og det har jeg jo først, når både publikum og jeg glemmer mig og er tilstede sammen i det dér magiske nærvær.

Hvornår fik du interesse for mundtlig fortælling?

Da en lærer fortalte de nordiske myter, så man kunne fornemme deres dybe betydning. Så de nordiske myter blev de første store fortællinger jeg kastede mig ud i, da jeg begyndte at give offentlige forestillinger.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?

Jeg var vældig optaget af nordisk mytologi i mange år. Det bredte sig til alverdens myter. I en årrække holdt jeg mange foredrag med mytologiske indfaldsvinkler krydret med fortællinger. Folkeuniversitetet, menighedsråd, biblioteker, you know.

På det nævnte hof var det riddereventyr, efterhånden også alverdens eventyr. Der kom skoler og børnehaver ind i kalenderen.

Da jeg flyttede til Mariager i 2013, dannede jeg Mariagerfortællerne. Vi har fortalt rundt omkring i gårde og haver, på havnen og i det lokale veterantog m.m. Sidst fortalte vi rosenfortællinger i Mariager Rosenhave. At fortælle ‘den blå Rose’ mens folk sad på deres klapstole, solen skinnede og roserne duftede – herligt!

For nogle år siden afholdt jeg fortællekurser på et slot i Toscana. Den sidste aften sluttede vi af med at fortælle i Salotto Blu’ – den blå sal  – med ild i kaminen. Det var fortryllende!

Nu er det fortrinsvis historier fra bibelen og Danmarks- og verdenshistorien i mit job som historie- og kristendomslærer.

Den fik ikke for lidt i onsdags med at fortælle om Rasputin!

Har du en foretrukken genre?
Jeg tror, jeg har været omkring det meste, anekdoter, egne fortællinger foruden de allerede nævnte. Lige nu går jeg som sagt mest op i at fortælle historierne fra Danmarks og verdens historie så medrivende som muligt.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?
Jeg vil gerne have folk til at forundres. Virkelig føle, at verden er et magisk, fantastisk, ærefrygtindgydende sted!

Hvad er du optaget af i øjeblikket?

Francesco Maro Tetens. En lokal mand, som bl.a. var kaperkaptajn under skærmydslerne med England efter 1807. Hans historie efterforsker jeg og vil fortælle på et tidspunkt.

Fulde navn: Freya Hvaste
Fødselsår: 1951
Bopæl: Mariager
Uddannelse: Keramiker fra Skolen f. Brugskunst, Kbh. 1977.  Læst teologi og religionsvidenskab i 4 år til 1994. Læreruddannelsen i Århus 2011.                                                                                            Fortæller siden: 1996
Hjemmesiden p.t. nedtaget.


Tags

2021


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}