Flemming Kloster Poulsen

0  comments

MAJ

Hvorfor blev du fortæller?

Fordi jeg ikke kunne andet. Jeg var i en længere periode kørt fast i min undervisning af konfirmander, det blev for abstrakt og teoretisk, og efterhånden opgav jeg. I stedet gav jeg mig til at fortælle historier fra min skoletid. Mest for at få tiden til at gå. Men så lyttede de pludselig. Der blev stille. En ny opmærksomhed indfandt sig. Sådan opdagede jeg hvordan en fortælling kan skabe opmærksomhed og nærvær. Det blev begyndelsen og da jeg først havde fået fært af det, tog den ene fortælling den anden.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Jeg er fascineret af fortællingens muligheder som livsoplysning. Ofte siger en historie meget mere end videnskabelige analyser og teorier. De store fortællinger kaster lys over det liv, som vi alle bøvler med. Man kan bruge fortællingen pædagogisk, erkendelsesmæssigt og eksistentielt. Fortælling er en måde at udforske verden på. At trænge ind i en fortælling og finde kernen, er at finde kernen i et menneske.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?

Jeg er vokset op i en fortællekultur på en bondegård i Midt – Vestjylland. Til hverdag og ved familiens fester blev der fortalt historier i stor stil. Det var en mængde anekdoter og træk om naboer og familie og gamle dage, men også historier fra litteratur, som fx Blicher, Sigrid Undset og bibelen, som stod på bogreolen.  Men det var først lidt tilfældigt, da jeg var 35-40 år gammel, at jeg fandt ud af at jeg også selv kunne fortælle historier.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling

Alle mulige og umulige steder: ved fortællecafeer, på højskoler, i kirker, på cafeer og værtshuse, i undervisning og formidling. Siden 2003 har jeg drevet FortælleCafe i Randers med genfortællinger af klassisk og aktuel litteratur fra Blicher til Ida Jessen, og jeg har lavet omfattende projekter med at fortælle bibelhistorie på en ølkasse uden for kirkens mure: institutioner, cafeer og fjernsyn. – og ellers fortæller jeg alle de steder, hvor man gerne vil have en fortælling fra litteraturen eller bibelen.

Har du en foretrukken genre?

Mine historier er fra litteratur, bibel og hverdagsliv, som kaster lys over menneskers grundlæggende vilkår, eksistens og livsforståelse. Det man kunne kalde ’den livsoplysende fortælling’.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?

Jeg fortæller uden manus eller bog, i så nær kontakt med tilhørerne som muligt, Jeg kan lide både den korte, pointerede fortælling og den lange brede fortælling. I fortællingen gælder det om at komme ind til kernen i et menneskes skæbne, ind under overfladen, hvor der er lyster og laster, kærlighed, himmel og helvede.

Hvad er du optaget af i øjeblikket?

I øjeblikket læser jeg mig ind på Jon Kalman Stefanssons trilogi: Himmerige og Helvede, Englenes sorg og Menneskets hjertemed henblik på en mundtlig fortælling. Det er en stor tidløs fortælling om det at være menneske.

Flemming Kloster Poulsen
Født 1957
Udbyhøjvej 28, 8930 Randers Nø
Cand.teol. fra Århus universitet, sognepræst
Fortæller siden år 2000
Forfatter til ”Kunsten at fortælle” og ”Det uperfekte liv”
www.flemmingklosterpoulsen.dk


Tags

2014, Flemming Kloster Poulsen


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}