.st0{fill:#FFFFFF;}

Erik Jensby er Månedens Fortæller juli 2024 

Jeg begyndte med at optræde på gaden med bolde, kegler, køkkengrej, bar overkrop og ild og røg i hatten. Bare det virkede.

Gaden er en stærk skole, for folk har andre gøremål og betaler først bagefter. De går, hvis du ikke har timing og momentum. De skulle jo egentlig noget andet.

Så i 1985 sad jeg sammen med The Fantastic Fudi i Cirkusbygningen. Han var en af verdens bedste jonglører, og vi deltog i en galla med danske artister. Ved siden af ham følte jeg mig som en amatør. Clausen og Petersen optrådte med deres gadegøgl, og efter fem minutter lænede Fudi sig over mod mig og sagde: ”Jamen, de kan jo ikke noget”.

Fudi var skolet i det ungarske statscirkus og han kunne ikke se, at Clausen og Petersen mestrede fortællingens kunst om uægte børn, drengen fra stenbroen osv.. I over 40 år har dette været mit vandmærke: Et mix mellem teknisk mestring og en fængslende fortælling. Teknikker er smukke i sig selv, men når det kombineres med en historie om at rejse til USA, prøve lykken og ende på toilettet, så fanger det publikum for alle kender sceneskræk.

Som årene gik, fandt trylleriet sin vej ind i mit repertoire, samtidig med at mine fortællinger blev længere og længere. Lidt ligesom Hausgaard. For helt ærligt: Hvem husker sangene mellem hans monologer? De skal være der, men…

Sammenhængen mellem idé, træning, performance, undervisning og historie er dynamisk, men baseret på de samme principper. Der skal øves, instrueres og finpudses, og det hele skal prøves live. Og så skal det tilbage til træningslokalet for at justeres. 

På min væg hænger der et citat af Chuck Close: “Inspiration is for amateurs. The rest of us just show up and get to work.” Arbejd med 100 historier, tricks, skulpturer eller rutiner og vær glad hvis 2 overlever. Jeg skriver, arbejder, redigerer, modellerer og træner (også fysisk) hver dag mellem 8 og 13 og jeg har altid et noteapparat med mig for selv små ideer kan vokse sig store.

Det er utroligt, hvad man kan slippe afsted med i historier, rutiner, tricks og undervisning, når man elsker sit publikum. Så snart sarkasme, bedreviden og ironi tager humorens plads, ryger forbindelsen til dem, som vi kalder publikum, men som er mennesker.

Jeg elsker at blande stilarter: Poesi med tryl, klassisk musik med fortællekunst, jazz med jonglering, plat med alvor, barnlige tricks med dybt sofistikerede rutiner, matematik med digte og betonskulpturer med biografier. Det næste bliver en bog, som kan hænges op på folks køleskabe. Derudover redigerer jeg videoer som små reklamer for kunstnere i lokalområdet, der ikke har store budgetter.

I 2023 stiftede Karsten Mathiassen, Bodil Rahbek, Lasse Lundstrøm og jeg Kalkcirklen. Vores vision var at skabe en stærk fortællergruppe baseret på diversitet. Jeg synes det er lykkedes og sammen mestrer vi mere.

Vi brugte en udviklingskonsulent til at finde vores fælles værdisæt, arbejdsmetoder og organiseringsform. Det var en stærk investering, da vi alle er travle, professionelle og dedikerede, og hver især har andre strenge at spille på. Derfor var det vigtigt at finde vores egen puls, kommunikation og struktur. 

Seneste tiltag er hjemme-hos arrangementer her i huset. Vores mailingliste vokser, og vores Facebook og Instagram kampagner er begyndt at bære frugt, så der er som regel fulde huse.

Jeg drømmer om, at FIDA udvikler sig til en organisation, der kan hjælpe grupper og enkeltpersoner med faglig sparring, især organisatorisk og økonomisk. Lad os prøve at løfte det kunstneriske niveau sammen med det økonomiske. Musikerne har en mindstetarif, måske skulle vi også have det? Da jeg levede som tryllekunstner kostede jeg min. 5000 kr. Standupkomikere har FBI.dk som fælles bookingbureau, måske skulle vi også have noget lignende? Kunne vi systematiserer fondsansøgninger og statsstøtte? Fortælling er kunst, men det er også et fag.

Erik Jensby

Broager 9, Hellested

Historiefortæller, artist, underviser og kunstner siden 1979.

Tlf. 40 57 36 37

info@kalkcirklen.dk

www.kortogkunst.dk    

www.kalkcirklen.dk 


Tags

2024


Måske kan du også være interesseret i disse?

Under sydens sol og månens lys

Under sydens sol og månens lys
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gør noget godt for dig selv i dag

Bliv medlem af Fortællere i Danmark