Connie Anette Nordholt Maj 2021

0  comments

To piger sidder på hver sin gynge på toppen af en bakketop. De to piger er Jette, min sjæleven og mig. Solen skinner, og vi har udsigt over gyldne marker i dalen foran os. Mens vi gynger, digter vi historier, og vi kan blive ved hele dagen.

Måske var det der, det hele begyndte med historierne. Eller det var min mors godnat historier, eller radioens radioteater i 1950erne. Under alle omstændigheder holder jeg så meget af historier, at jeg læste Nordisk Litteratur og Sprog og Dramaturgi på Aarhus Universitet. 

I 1995 i Børnekulturåret skabte jeg sammen med Lone Moltsen et Eventyrværksted, som vi kaldte ”Den lille Fjer”, en forestilling, hvor vi fortalte og dramatiserede H.C Andersen og efterfølgende etablerede en workshop for børnepublikummet. Jeg syntes nemlig, at det er vigtigt, at publikum fik muligheden for selv at være kreative på scenen. Ideen til Eventyrværkstedet tog udgangspunkt i en frustration, jeg havde over, at mine børn i den grad, var begyndt at spille computerspil, og forestillingen åbner med en strømafbrydelse, som jo betyder, at computeren slukker, og hvad skal børnene så foretage sig? Fortælle eventyr, selvfølgelig!

Senere da jeg blev lærer på HF, syntes jeg, at det kreative i mine fag skulle prioriteres højt. Danskkursisterne skulle skrive små historier eller lave små film, dramatikkursisterne skulle lave egne forestillinger. Jeg introducerede dem til Dario Fo og Vigga Bro, og mine kursister lavede af og til fortælleteater med inspiration fra Kirsten Thonsgaards bog” Det store Øde.”

Men jeg har også hele tiden selv haft en lille fortæller i maven, så på et tidspunkt 2013 syntes jeg, at nu ville jeg også gerne selv stå på scenen. Jeg kendte Anna Grethe Bech og fandt vej til Fortællere i Østjylland og Ry Fortællerne. I Ry fortællerne mødte jeg mange inspirerende mennesker, og særligt Helle Arnfred var en stor hjælp til i praksis at hjælpe med at skelne skuespilleren fra fortælleren i mig.

Jeg holder af at fortælle, det giver mig ligesom et kick, når jeg står der og fortæller og kan mærke publikums interesse for historien, og jeg holder af en godt fortalt historie. Samtidig kan jeg lide at skabe rum for andre til at fortælle i. Det fik jeg mulighed for på teater Katapult i Aarhus, hvor jeg skabte fortællescenen Lytteriet, som jeg var vært for i 4 år. I Lytteriet var det den personlige historie, der blev fortalt uden konkurrence. 

I 2017 flyttede jeg til Nord Thy til Frøstrup området, og skabte sammen med Ejvind Winther Fortællecafeen Lytteposten. I fortællecafeen Lytteposten kan fortællingerne variere: Det kan være personlige historier fra ens eget liv, men der bliver også fortalt litterære historier i mundtlig bearbejdning. På 3. år modtager Fortællecafeen Lytteposten tilskud fra Kultur og Fritid, Thisted kommune. 

Jeg fortæller selv et varieret udvalg af fortællinger: selvoplevede historier, og mundtlige bearbejdninger af litterære noveller og eventyr.
Det kan være H.C. Andersen, Karen Blixen, Selma Lagerløf. Men særligt efter, at jeg er flyttet til Thy, har Johan Skjoldborg fyldt en del, fordi jeg i et par år fortalte et udvalg af hans historier i hans barndomshjem i Øsløs i Hannæs for Museum Thy, indtil Coronaen ramte. 
Jeg har også taget hul på mundtlige bearbejdninger af I.P. Jacobsen, som jeg glæder mig til at præsentere i fremtiden, når det bliver muligt.

Det er fortællingen i det direkte møde med publikum i et fysisk rum, der fascinerer mig. Et rum uden skærme, et rum, hvor vi møder hinanden, som mennesker, og hvor vi deler vores liv, vore drømme og opdigtede eller overleverede historier med hinanden.

Connie Anette Nordholt, Bjerget, 7741 Frøstrup

Storyteller og kunstmaler, tidligere gymnasielærer

Formand for Fortællecafeen Lytteposten og medlem af Vestjyllands fortællere

connienordholt@hotmail.dk

  https://Facebook.com/Bjergetstory


Tags

2021, Connie Anette Nordholt


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}