Carl Erik Lundgaard

0  comments

APRIL Historiefortælling har ligget som en latent mulighed i rigtig mange år. Efter i lige så mange år at have været prof. musiker med ry af at snakke for meget blev det en dag bare nødvendigt at vende bøtten, og så blev jeg historiefortæller, hvor sang og musik er helt integreret. Min (høje!) alder betød, at jeg begyndte at få øje på de lange linjer i mit liv. Oplevelser, følelser, billeder, som jeg ikke forstod i ”gerningsøjeblikket”, fik mening, når de blev del af en lang linje i livet. De linjer er der mange af, og de krydser og rører ved hinanden på de mest overraskende måder. Det måtte jeg bare fortælle om, og spille om, og synge om i et fælles samlet udtryk. Alternativet er jo at lade være. Utænkeligt!

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?
Levende fortælling, musik og sang skabes i øjeblikket, og så er det væk. Men det er det bare ikke. Det intense ”nu” er for mig dybt fascinerende. Skabt af den fælles energi mellem fortæller og lytter. Det bliver først rigtig virkeligt gennem det totale nærvær. Det er helt umuligt at slippe, hvis man først har smagt det.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?
I min skolestart havde jeg en fantastisk lærerinde, som var en gudsbenådet fortæller: de bibelske historier, de nordiske gudesagn etc. blev fortalt, så vi selv var med. Det har betydet meget, også i mit senere liv som prof. musiker, en form for historiefortælling, som bare rammer nogle andre strenge i sindet. Det har for mig udviklet sig til en symbiose mellem fortælling og musik, på en måde samme historie, som rammer forskellige strenge i sindet. Min interesse går altså rigtig langt tilbage, og det har fundet sin nuværende form gennem mange års erfaringer. Men jeg føler mig til stadighed som værende i en fremadskridende proces.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?
Jeg arbejder som professionel historiefortæller. Jeg kommer i alle egne af Danmark. Selv om jeg har fortalt for både børn og unge, er det helt klart seniorfolket, som kommer med langt de fleste udspil til mig. Kirker – oplysningsforbund – seniorhøjskoler – OK klubber – alskens foreninger og klubber etc. og også skoler og efterskoler.

Har du en foretrukken genre?
Mine fortællinger er livshistorier. De lange linjer i livet. Derfor er det meget sjældent, jeg fortæller korte anekdotiske fortællinger. Jeg ønsker, at lange forløb skal kunne foldes ud og belyses også med både musik og sang. Det gøres ikke i kort form. Jeg er ikke specielt optaget af fakta, men mere af forløb, der søger efter et sandt billede – hvad det så er!?

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?
Meget direkte, meget nærværende, fuld af humor, som altid vokser ud af alvor. Stærkt billeddannende, så lytteren får øje på sine egne billeder. Og musik og sang er altid med.

Hvad er du optaget af i øjeblikket?
1) Er ved at indspille en solo-CD med sange (”Et kærligt Blik”). Det har jeg aldrig prøvet før. Sangene er delvis fra et samarbejde med en maler og en forfatter i filmprojektet: ”Møde med døden – en film om Livet”.
2) Er ved at udvikle et fortællespor om livet som en del af døden og døden som en del af livet.
3) Er ved at udvikle både ny musik og fortællespor med afsæt i Inger Christensen ”Sommerfugledalen”.
4) At få mit dejlige samarbejde med fortælleren Jens Peter Madsen omkring ”Simonfortællinger” på landevejen.
5) Arbejder til stadighed på at udvikle alle mine ”gamle” fortællespor.

Carl Erik Lundgaard
Født 1947
Græsholmvænget 6 st. 5610 Assens
Uddannet socialrådgiver, musiker, fortæller og den slags
Fortæller siden 2009
carleriklundgaard.dk / ce@cemusik.dk


Tags

2016, Carl Erik Lundgaard


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}