Camilla Boutrup Mathiasen

0  comments

MÅNEDENS FORTÆLLER NOVEMBER 2019

Det er 11 år siden, men jeg kan stadig huske den følelse, jeg havde første gang, jeg fortalte for nogen. Jeg var lige startet på Vostrup Efterskole, og min underviser Lene Skovhus havde givet mig lov til at gå lidt før fra undervisningen, hvis jeg til gengæld stillede mig op foran de andre og fortalte en løgnehistorie. Det år skulle være en frisk start efter flere hårde år i folkeskolen og jeg ønskede blot, at de andre skulle kunne lide mig. Hvad skulle jeg fortælle? Jeg åbnede munden, og så skete det: Ordene kom bare. Hænderne understregede historien. Det skete (næsten) helt af sig selv og var noget af det mest grænseoverskridende, jeg nogensinde havde gjort, men jeg var helt høj på oplevelsen.

I september 2008 fortalte jeg på Nørre Vosborg for første gang. Jeg havde en følelse af at have glemt historien; at jeg ikke længere kunne udtale de ord, jeg skulle bruge, og at alle de, der lyttede til mig, ville kede sig. Jeg åbnede munden, og igen var det som om, det kom helt af sig selv. Igen elskede jeg det – og det var dér, jeg besluttede mig for, at jeg ville beholde fortællekunsten i mit liv.

Det år blev det første år, hvor jeg faktisk kunne lide at gå i skole og et år, hvor jeg fandt mig selv. Det skyldtes ikke udelukkende min undervisning i historiefortælling, men jeg er overbevist om, at den var en stor del af det. Hvorfor? Fordi jeg mærkede mig selv her. Det var en følelse af at nå ud til kanten, tage endnu et skridt, falde og blive grebet igen. Grebet af ordene, af fortællingen og af stemningen. Før havde jeg haft en inderlig tristhed, jeg var hele tiden bange og ked af det. Jeg havde ikke tillid til verdenen. Efter et enkelt år udviklede jeg mig til en ung kvinde med en grundfølelse af glæde, en der snakker MEGET og bruger hænderne i al min daglige tale. Jeg har tillid til verdenen og ikke mindst: til fortællingen.

Under min uddannelse til pædagogisk assistent brugte jeg fortælling så ofte jeg kunne. Jeg brugte den i mine praktikker, hvor jeg udviklede en fortællekuffert, som skulle virke inkluderende i en splittet børnegruppe. Den – og hele tilgangen til børnene med det nærvær en fortælling bidrager med – virkede, og børnene er nu blevet min primære målgruppe. I mine år på Dansk Talentakademi, fandt jeg en måde at inkludere fortællingen på, min SSO handlede om det jeg kaldte ’Den Senmoderne Historiefortæller’, og da jeg efterfølgende arbejdede hos Holstebro Bibliotek, var det blandt andet som fortæller. Mit bachelorprojekt omhandlede brugen af jeg-fortæller i mundtlig historiefortælling (hvilket er den, jeg selv benytter), og den eksamen jeg i øjeblikket arbejder på, på min kandidatuddannelse handler om… ja gæt engang… mundtlig historiefortælling, og det at udvikle workshops-materiale om fortællingen.

Fortællekunsten har bidt sig fast i mig. Det er stadig grænseoverskridende, men intet andet giver den følelse af at kunne skabe et så magisk, inkluderende og trygt rum, som når jeg åbner munden og der på magisk vis springer en fortælling frem, også selvom jeg troede, jeg havde glemt den (igen).

Men Camilla, hvorfor er det her relevant at fortælle i forbindelse med at være månedens fortæller?

Fordi min erfaring siger mig, at fortælling udvikler et menneske og skaber et rum, hvor du ikke længere kan være forkert. Hverken dig som fortæller, eller dig der lytter. Du er helt rigtig i selskab af en fortælling, din måde at fortælle på, din måde at lytte på, din måde at bruge fantasien på, din måde at være i rummet på!

Hvad skal der ske nu? Jeg ved det ikke præcist, men jeg har lidt den samme følelse, som lige inden jeg starter på en fortælling. Jeg tror nemlig så meget på fortællekunsten, det rum den kan skabe og den udvikling den kan medføre, at jeg drømmer om at starte min egen fortællevirksomhed – og jeg begynder at tro på, at jeg godt tør og godt kan!

Det bliver et eventyr – og jeg er sikker, på der engang bliver en rigtig god fortælling ud af det også! Indtil da: Tak fordi I læste med.

Navn: Camilla Boutrup Mathiasen

Bopæl: Aarhus V

Uddannelse(r): Pædagogisk Assistent, Bachelor i Dramaturgi og Begivenhedskultur, studerer i øjeblikket til kandidat i Dramaturgi

Fortæller siden 2008

Camilla_Mathiasen@hotmail.com (Hjemmeside coming up)


Tags

2019, Camilla Boutrup Mathiasen


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}