Bjarne Jensen April 2021.

0  comments

En sensommerdag i 2006 holdt jeg foredrag for en gruppe danske turister på en restaurant i Sao Miguel, hovedbyen på Azorerne. Et par dage inden foredraget gik jeg i land efter en spændende måned som deltager i Galathea 3-ekspeditionen, mens den befandt sig i farvandene omkring Grønland.

Foredraget gik godt. Jeg valgte at koncentrere mig om historierne om mennesker, steder og livet ombord. Jeg mærkede, at tilhørerne var med mig, og det gav mig lyst til mere. I de kommende år holdt jeg foredraget masser af gange rundt om i Danmark.

På den måde fik jeg endelig opfyldt en lyst til at stå på en scene, en ølkasse eller bare på gulv og optræde foran et publikum, som jeg havde haft, siden jeg var barn. Jeg havde forsøgt mig som amatørskuespiller og fik meget sjov ud af det, men det var ikke det helt rigtige for mig.

Tiden gik, og antallet af bookinger på foredraget svandt ind. Jeg havde været ude mange steder, og Galathea 3 var efterhånden sejlet ud af folks bevidsthed.

Jeg savnede den mundtlige formidling, men heldigvis kom jeg ved lidt af et tilfælde i kontakt med Ry Fortællekreds, der gav mig en invitation til at komme på besøg til en af kredsens øveaftner.

Allerede den første aften valgte jeg at byde ind med en historie, selvom det var lidt grænseoverskridende at fortælle foran en flok garvede udøvere af kunsten. For mig blev det en skelsættende oplevelse.

Selvom publikum kun talte 12-15 mennesker i skolekøkkenet på den lokale folkeskole, mærkede jeg den sitrende oplevelse af at stå foran publikum og fornemme deres reaktion på min historie. Det var lidt som at holde foredrag, bare endnu bedre. Her var intet PowerPoint at støtte sig til, kun mig, min stemme, krop og mine ord.

Medlemskabet af Ry Fortællekreds åbnede døren til hele det danske fortællemiljø. Snart blev jeg inviteret til forskellige fortællearrangementer. Jeg besluttede mig til at sige ”ja”, når nogle spurgte.

Det var også mit svar, da jeg blev opfordret til at stille op til den aarhusianske udgave af Story Slam, hvor deltagerne fortæller sande historier på fem-seks minutter. Efter et par forsøg knækkede jeg koden og vandt en aften afstemningen blandt publikum. Et par måneder senere var jeg så heldig også at vinde sæsonfinalen.

Story Slam var med til at spore mig ind på, at jeg oplever størst glæde ved at fortælle historier, som jeg selv har oplevet eller nogle, jeg selv har fundet på. Ind i mellem er grænsen flydende.

Jeg deltager jævnligt i kurser i fortællekunsten. Det har givet mig mulighed for at lære af nogle af kunstens dygtigste udøvere. Desuden prøver jeg, når det er muligt, at komme ind og høre andre fortællere.

I 2017 udgav jeg ”Bogen om Jensen”, som indeholder omkring 100 gode historier om ting, steder og ikke mindst personer med navnet Jensen. Bogen blev udgangspunkt for et nyt foredrag, men jeg har også gerne en Jensen-historie eller to med, når jeg er ude at fortælle.

Jeg bor i Ry og vandrer meget i det smukke Søhøjland. For fire-fem år siden begyndte jeg at guide grupper af vandrere, og jeg fandt hurtigt ud af, at de gerne ville høre nogle gode historier undervejs. På den måde fik jeg kombineret vandring med en historisk interesse og min lyst til at fortælle. Inden vi begiver os afsted på turen, varedeklarerer jeg altid: Jeg prøver at holde mig til sandheden, men den skal ikke nødvendigvis stå i vejen for en god historie.

Bjarne Jensen, Ry
61 69 89 96
mail@bjarne-jensen.dk
www.bjarne-jensen.dk


Tags

2021, Bjarne Jensen


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}