Aske Ebbesen

0  comments

OKTOBER

Hvorfor blev du fortæller?

Fordi jeg er vild med den måde mennesker er sammen på, når der fortælles. Og den stemning og intensitet rummet fyldes af. Det er skønt at kunne se folk i øjnene, tilpasse historien til målgruppen og skære fra eller lægge til. Der er en stor frihed i historiefortælling på den front.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Kontakten mellem fortæller og publikum, samt at man i fortælling kan komme så hurtigt i gang med selve historien. At man kan etablere en scene på et halvt minut, hvis man er præcis, og så er man allerede i gang. Det synes jeg er en helt særlig egenskab ved fortælling, og en mulighed som teatret ikke har i samme grad.

For et par år siden fandt jeg ud af, at jeg kunne lave mine historier selv. Det giver mig en stor personlig tilfredsstillelse at tumle med mine historier gennem noget tid, og så efterhånden mærke at de ”falder i hak” og historien er der. Så kan jeg næsten ikke vente med at komme ud at fortælle den.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?

Jeg var på højskole for mange år siden, og selv om jeg gik på en teaterlinje, så er det jeg husker, da en medstuderende rejste sig ved en fredagsbar og fortalte en historie. Det kom fuldstændig bag på mig, hvor stærk en oplevelse det var og at ”scenen” kunne være lige der i fredagsbaren – det var næsten lidt magisk. Der blev jeg sikker på, at jeg også skulle fortælle.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?

På højskoler og festivaler, til private arrangementer og alle tænkelige steder. Sidste uge var det lystløgneraften i Rønne samt fortælling i en bus fra Albertslund til Helsingør – i denne uge Fredagsbar for ansatte i Københavns kommune. Så det er bare at følge med og se, hvor fortællingerne fører mig hen – og det er rigtig, rigtig sjovt.

Har du en foretrukken genre?

Jeg laver mine historier selv, så de selvoplevede fylder meget. Ellers korte skæbnehistorier – gerne omhandlende den moderne mands problemer.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?

Åh den er svær, men jeg prøver at drive handlingen frem hurtigt og kun tage de mest nødvendige og præcise beskrivelser med. Og så er humoren et vigtigt ’drive’.

Hvad er du optaget af i øjeblikket?

Lige nu er jeg meget optaget af improvisation, og de ideer der vokser ud af det. Ideer jeg ikke ville kunne tænke eller skrive mig frem til, men som skal leges frem. Det kan også inspirere til at give historien en vildskab, som jeg godt kan lide. Og så er jeg i gang med at lave en historisk fortælleforestilling – og det er nyt for mig.

 

Aske Ebbesen
Født 1982
Nørrebro/København
Fortæller siden 2012

www.askeebbesen.dk


Tags

2014, Aske Ebbesen


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}