Anna-Marie Helfer

0  comments

DECEMBER Min drøm var at blive skuespiller, men det blev man ikke, hvor jeg kommer fra. Jeg var lærer i nogle år, indtil jeg var klar til at ’springe ud’ og begynde at optræde.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?
Som fortæller råder jeg over den trylleformular, der kan starte rejsen til en magisk, en grum eller en karsk verden, hvor alt kan ske: ”Der var engang” eller: ”Nu skal du bare høre”. Så er der ´take off ´til en grupperejse mod et fælles mål. Situationen er ladet med nærvær og intensitet. Jeg har forberedt mig grundigt, og har derfor overskud til at lade mig bevæge af impulser fra mine tilhørere. Samtidig tager jeg ansvar for, at vi når sikkert i mål: ”og de levede lykkeligt”, ”hvis det ikke er sandt, er det nok løgn” eller hvilken ’udgangsbøn’ der nu passer til dagens epistel.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?
På en rejse til Sydamerika i 1974/75 blev jeg inviteret indenfor hos folkeslag, der kunne synge, fortælle og danse i dagevis. Jeg kunne kun komme i tanke om ”boogie-woogie” og nogle salmer – og følte mig kulturelt forarmet. Da jeg kom hjem, opsøgte jeg folk, der arbejdede med den danske folkekultur. Mødte bl.a. Ingeborg Munk og elskede hendes bramfri måde at synge og fortælle på. Jeg lærte mig masser af gamle, episke sange, og derfra var springet til eventyr ubetydeligt.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?
Jeg fortæller for små og store, unge og gamle: på torvet, i kirken, til en fest, en konference – hvor som helst. Jeg gør meget ud af at forberede et program, der passer til lejligheden, men stiller også krav til omstændighederne: Jeg fortæller kun for folk, jeg kan få øjenkontakt med, og absolut ikke for fulde folk – f.eks. 4 timer inde i en våd julefrokost.

Har du en foretrukken genre?
Jeg fortæller især historier fra folkedybet; men også fra skønlitteraturen, fra den nordiske mytologi, fra biblen. Mit kreative udtryk henter kraft fra mine rødder, og jeg prøver at gøre historierne til en del af mig. Jeg er min historie, når jeg er klar til at fortælle den. For at nå dertil, skal den først tirre og berøre mig, og så arbejder jeg i uger og måneder med den. Jeg ’smager’ på ord og syntaks.

 Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?
Afhænger af situationen. Serverer nogle gange fortællingen ’on the rocks’. Men jeg har en svaghed for udstyr: scenografi, rekvisitter, udklædning osv.- illustrativt kram, der helst skal kunne findes på genbrugspladsen. Og jeg spiller gerne på min kaffekande eller synger en sang for at bryde et flow. Ind imellem kan historien umuligt komme videre, hvis ikke alle rejser sig og råber, vinker, tramper eller – Ja, man ved aldrig med fortællinger!
Mine fortællinger, må gerne blive lidt karske og bramfri i tonen. Er bidt af anakronismer, der sætter tingene i et nyt, overraskende lys. Og så elsker jeg at klæde de forfængelige med de høje hatte af, så man kan se deres menneskelighed!

Hvad er du optaget af i øjeblikket?
På opfordring skal jeg for første gang fortælle Selma Lagerlöfs forunderlige fortælling ”Juleroserne”. En spændende udfordring, da det karske og bramfri ikke har nogen plads i den fortælling. Håber, jeg kan få skønheden til at leve i en fortælling om stærk tro, uden at min sentimentale åre løber af med mig. Jeg prøver at få historien til at fungere, så de fællessange og den musik, der hører med i programmet, kan blive integreret i fortællingen.

 

Anna-Marie Godske Helfer
Født 1947
Vintersbølle Strand 5, 1-10, 4760 Vordingborg
Lærer og sidefag i psykologi
Fortæller siden 1978
www.annamariehelfer.dk
mail@annamariehelfer.dk


Tags

2014, Anna-Marie Helfer


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}