Ann Mari Urwald

0  comments

APRIL Siden min barndom har livet drejet sig om historier. Først var det min far, der fortalte på sengekanten, historier der levede videre i mine drømme og fæstnede sig i sindet. Siden beskrev jeg selv verden som forfatter, og skabte som rytmik&musiklærer rammen for at skabe historier og sange til musicals. Det at dele og udvikle historier sammen med børn var sjovt, gjorde ordet levende på en ny måde, mindede mig om fortællingens fortryllende magt.
Det var på et tromme-dansekursus i Vestafrika, at jeg for alvor fik smag for at kaste mig ud i  mundtlig fortælling, inspireret af fortællerens intense nærvær, da han inddrog publikum med råb og sange i takt med fortællingen om livets visdom og livets ulidelige lethed. Jeg følte mig inddraget både som lytter og bidrager. Sådan et fælles rum ville jeg være med til at skabe….
To år efter mødte jeg en dejlig guineansk mand, som havde en masse guineanske eventyr fra sin opvækst i hovedet, som han ikke tøvede med at fortælle mig. Var jeg måske ikke interesseret?
Det virkede. Da han kunne dansk nok til at fortælle en historie, dannede vi Maridiogo og fortalte  hovedsageligt i Mellemfolkeligt Samfund-regi, med hvem vi også dannede gruppen Fortællerfugle fra mange lande. Spillet var i gang.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?

Det er det at være sammen i Nuet om en historie, som tænder mig. Dette intense rum af nærvær, som jeg er medskaber af, og som jeg hele tiden – ved at være opmærksom på tilhørerne – skal tage vare på at vedligeholde, så vi kan swinge sammen.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?

Jeg fortæller overalt og for alle aldre, hvor man har lyst til at lade sig rive med af en god historie, bl.a. i O3V-regi (Oplysning om 3. verden), på skoler, biblioteker og til afro-festivaler, og jeg har i de sidste 10 år fortalt historier for isolerede, langtidssyge børn på Rigshospitalet som Bowler Bedste (ikke  at forveksle med hospitalsklovn), hvilket jeg holder meget af. Jeg er tilmeldt Kunstnere i Hospice og medlem af og medinitiativtager til Nordkystfortællerne.dk.

Har du en foretrukken genre?

Mit repertoire består mest af Skæbnefortællinger og eventyr – danske, afrikanske og fra andre kulturer, samt egne historier.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?

Jeg kan godt lide at få mine tilhørere til at medvirke i historierne med råb, sang og ballade, som jeg oplevede det første gang på øen Room i 1988. Publikum kendte sange og rytmer og var helt med, tropenatten glødede af deres iver. Det har jeg bl.a. med fryd leget med siden, børn som voksne er „med på den“. Det giver liv.

Hvad er du optaget af i øjeblikket?

At inddrage håndtromme og anden slags musik/rytme/lyd/sang, der giver fortællingerne en ekstra dimension.

Faktabox
Navn: Ann Mari Aicha Urwald
Født: 1939
Bopæl: Frederiksberg
Uddannelse: Litografisk Tegner (Svendebrev 1961)/Forfatter siden 1973/Lærer i Gøsselrytmik og RMO-rytmik/Healer-massør/Meditationsvejleder, samt uddannelse i fortælling først hos Vigga Bro i Dansk Forfatterforening, siden hos andre nordiske og udenlandske fortællere.
Fortæller siden 1990
Hjemmeside: www.amurwald.dk
Mailadresse: amurwald@gmail.com


Tags

2014, Ann Mari Urwald


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}