Anita Hildsgaard er Månedens Fortæller i maj

En gang for længe siden, boede der en kone i en lille landsby midt på den jyske hede. Hun hed Johanne og hun var min farmor og hun kunne fortælle!

Hvad jeg ikke har hørt af mørkningsfortællinger, spøgelseshistorier, folkesagn og meget andet er ikke værd at nævne.

Johanne blev siden kendt som ”Johanne fra Daugbjerg” og var guide i Daugbjerg Kalkgruber i 70- og 80’erne, hvor mange gæster husker hendes medrivende historie om landevejsrøveren Jens Langkniv.

Heldigvis har jeg husket mange af min farmors historier, for nu er det mig, som er guide i Daugbjerg Kalkgruber. Jeg ved godt, at det er nogle store fodspor, som jeg træder i. Men jeg føler, at jeg har min farmor ved min side, når jeg beretter om Lange Margrete, Jens, Krabberne og alle de andre.

For at krydre min fortælling, klæder jeg mig ud. Havde jeg været en mand, var jeg nok klædt ud som Jens Langkniv, men da jeg er en kvinde, har jeg valgt at klæde mig ud, som en af de koner, der arbejdede i gruben for længe siden.

Det er en fantastisk følelse, at opleve børn og voksne være fuldstændig grebet at min fortælling, der oftest finder sted, dybt under jorden i gruben. Her oplever jeg sommetider at en lærer er kommen hen til mig efterfølgende og har givet udtryk for, at det var da fantastisk, at klassen kunne sidde stille og lytte så længe, det havde man ikke oplevet før.

 Ind i mellem får jeg en forespørgelse, om jeg kan fortælle på engelsk og det kan jeg godt, måske ikke som en indfødt, men på forståeligt engelsk.

Men indimellem vover jeg mig udenfor og fortæller historier på Daugbjerg Dås (hathøj fra istiden), ved den lokale kirke eller på skoler o.l. Ad flere omgange har jeg fortalt mine historier på højskolen Castbjerggaard.

Mit udgangspunkt er den gamle grube ved Daugbjerg, jeg fortæller om landskabet, egnen og skoven, jeg fortæller om flagermusene og alle de historier der knytter sig til stedet.

Jeg bor i Daugbjerg som ligger i Viborg kommune. Oprindelig blev jeg udlært som landmand, herefter arbejdede jeg gennem mange år i Aalborg Lufthavn inden jeg samlede mig mod til at opfylde min barndomsdrøm, som var at stå for al drift af Daugbjerg Kalkgruber. Jeg har fortalt min historier for mine børn, da de var små og for besøgende gæster siden 2014.

Daugbjerg Kalkgruber at besøges på www.daugbjergkalkgruber.dk


Tags

2020, Anita Hildsgaard


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}