Anette Skov Friis

0  comments

NOVEMBER

Hvorfor blev du fortæller?
En glæde ved litteraturens gode fortællinger parret med et højskoleophold, hvor morgensamlingernes mundtlighed fascinerede – toppet op med en studietid i Odense i 90´erne, hvor Odense Fortællerkreds foldede sig ud med nogle kræfter i front, som havde blik for, at det for en forening ikke kun gælder om at etablere en scene for nogle få, men at det ligeså meget handler om at skabe platforme for nye fortællere. Husker endnu hvordan jeg til en workshop med Lena Bjørn i spidsen blev parret med de meget dejlige mennesker, som i dag – små 20 år efter – stadig udgør min fynske øvecirkel.

Hvad fascinerer dig ved mundtlig fortælling?
Der var engang en kvinde med i X-Faktor, som hed Heidi. Hun skulle efter mine begreber have vundet, for med hende ved mikrofonen var jeg altid oprigtigt nysgerrig på at høre, hvordan hun sang en kendt sang. Jeg sad helt bogstaveligt bomstille og lyttede – hun tolkede nemlig sangene og gjorde dem til sin egne. Mest af alt fascineres jeg af, hvordan en fortæller trækker en fortælling gennem egen krop og referenceramme og får noget nyt frem. Når det lykkes, kan jeg godt høre Rødhættefor 20. gang uden at kede mig.

Hvornår begyndte din interesse for mundtlig fortælling?
Midt 90’erne i Odense! I mødet med bl.a. Marie Louise Kjær, Charles Busk, Connie Olsen, Eli Madsen, Jens Peter Madsen og Pia Gredal.

Hvor og i hvilke sammenhænge bruger du fortælling?
Efter jeg blev færdig med at læse, har jeg formået at bruge fortællingen som et unikt kompetencekort i de jobs, jeg har fået. Jeg har arbejdet som kulturformidler i folkekirken og sidder nu og endnu et år frem i en projektstilling, hvor jeg kompetenceudvikler bibliotekspersonale ift. netop fortælling (og performativitet). Siden 2004 har jeg haft CVR-nummer – men lige pt. har jeg flere ideer end tid til at udvikle min business.

Har du en foretrukken genre?
Jeg har en faible for alvorlige fortællinger og vil hellere noget med skibskatastrofer og pludselig død end entydigt morsomme historier.

Hvordan vil du selv karakterisere din fortællestil?
Hmm, mine egne bud er energi, indlevelse og god forberedelse, der betyder, at jeg nok aldrig bliver en fortæller, der ‘lige spontant hælder en fortælling ud af ærmet’

Hvad er du optaget af i øjeblikket?
Jeg er udpræget idé-generator. Tanker om og ideer til nye fortællekoncepter hober sig op i mine mange hæfter og notesbøger. To ideer, der blev realiseret for nyligt er dog f.eks. genfortælling af et klassisk eventyr med kønsstereotype justeringer (det er faktisk blevet sjovt) og en meget fri genfortælling af Karen Blixens indledning til Mit Afrika.
Mit job placerer den mundtlige fortælling ret centralt i min opgaveportefølje og det er jo et privilegium; da det er en tidsbegrænset stilling, har jeg valgt at bruge det som en anledning til at fokusere på min egen fortælling. Ellers er jeg optaget af at udvikle unikke personlige greb i en narrativ praksis, og endelig drømmer jeg om at formidle litterære klassikere som Deborah Newsbold gjorde det for nyligt med Shakespeare ved International fortællefestival i Odense – wauv, dér fik jeg virkelig noget med hjem, både som tilhører og som kollegial observatør.

 

 

Anette Skov Friis
Født i 1972
Bor i Bofællesskabet Lange Eng i Albertslund
Cand. Mag. i litteratur, diplom i kulturformidling og i gang med en master i biblioteksvidenskab
Mundtlig fortæller fra 1995

www.anetteskov.dk

kontakt@anetteskov.dk


Tags

2014, Anette Skov Friis


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}