Agnete Sand er månedens fortæller november 2022

Navnet forpligter. Især når ens far var sømand og havnefoged. Agnete og Havmanden. Sådan blev jeg præsenteret som barn. Så, fortælling klæbede til mig, længe før jeg begyndte at tro på mig selv som formidler af den gode historie. Farmor læste op af Den store Bastian og den gamle ABC “Gak til myren og bliv vis”. Mormor læste højt af Det lille hus på prærien og efterlod os børnebørn måbende, efter beretninger om sin ungdom  steppebrande på den argentinske pampas. Mor læste bibelhistorier og sang fra De små synger og far lærte mig om stjernebillederne og de sagn, der knytter sig til dem. Jo, fortælling klæbede til mig. Men, jeg var genert og usikker. Jeg troede ikke på, at jeg kunne stå op foran et publikum og få dem til at lytte.

Så drog jeg til Vestjyllands Højskole. Brita Haugen underviste i Fortælling og Ritualdans. Og danse, det kunne jeg! Det blev et vendepunkt. Især, da Brita sagde: “Husk, du er ikke vigtig, fortællingen er”. Det var trylleordet. Den magiske fjer der gjorde, at jeg turde sprede vingerne, tro på mig selv og lette som fortæller.

Siden 2009 er det gået slag i slag. Jeg er med i Svendborg Fortælleværksted, som med glæde og entusiasme stiller op, når der er bud efter os. Sammen fortæller vi på skoler, cafeer, på havnen og i forsamlingshuse. Selv kan jeg godt lide at fortælle utraditionelle steder som møntvasken, konditoriet, dagligstuen, trappeopgangen og på markedspladser. Desuden holder jeg af at fortælle på skoler og plejehjem.

Jeg er kendt for sagaen om Vera og Helge fra Svendborg, som bestandigt  mødes og laver ting  for atter at blive væk fra hinanden. Sammen med Per Sharving beretter jeg nordisk mytologi, gerne i tidstypisk udklædning. Det at bygge en fortælling op sammen med en medspiller og kombinere med sang og bevægelse, er en ny og spændende vej at gå. Jeg holder af at fortælle eventyr og sagn for både børn og voksne, bl a Kong Lindorm og….selvfølgelig…. Agnete og Havmanden.

Bestandigt lader jeg mig inspirere af landets og udlandets ypperste fortællere og sammen med Svendborg Fortælleværksted er der konstant udvikling, udfordringer og nye ideer. At fortælle er som at nyde en buket friskplukkede blomster. Det er lige nu og her, det sker. Om lidt er det forbi. Men lige nu og her er vi sammen om at fremmane billeder, mens beretteren taler. Det giver et intenst samvær, som ofte henter stof langt tilbage i tiden, men rækker langt ud i fremtiden. Fordi stunden sammen havde fylde. Derfor fortæller jeg. For børn, voksne og gamle i alle aldre. I lys og mørke og især i skumring. At blive valgt til månedens fortæller er en stor ære. Jeg takker. Begejstret og ydmyg.

Agnete Sand 
Svendborg

Fotæller siden 2009

Kontakt: ravnedans@hotmail.com


Tags

2022, Agnete Sand


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}