Aase Klith Andersen

0  comments

MÅNEDENS FORTÆLLER JANUAR 2020

Gode historier kan vi aldrig få nok af

Gode historier gavner og glæder. Gode historier skal deles.
Der findes ikke noget bedre end et publikum og en fortæller, der i fællesskab vil dele en historie. En fortæller, som kan skabe historiens univers med ord og fagter, og et publikum, der tager med ind i historien. Tiden går i stå; tid og rum forsvinder. Det er nærvær. Det er magisk. Det er som et åndeligt brusebad.

Randers Fortællerne

I Randers begyndte det i 1992, hvor der blev sat fokus på den levende fortælling, da Bent Olesen, daværende forstander for FOF Randers, inviterede den amerikanske storyteller Martha Stevens til et succesfuldt seminar i august. Med passion for historiefortælling blev FOF Fortælleværksted straks oprettet i Randers. Med engagement og virkelyst var vi flere, som kastede os ud i fortællekunsten hos FOF, og var, med stor fornøjelse, med til at afholde Danmarks Første Fortællerfestival den 5. juni 1993 i Randers. Fortælleværkstedet er senere blevet til Randers Fortællerne, som i dag er en forening med traditionsrige arrangementer såvel udendørs som indendørs i Randers og omegn.

Som bibliotekar i Randers i over 40 år har jeg i mange år været omgivet af de gode historier, ikke mindst i børnebiblioteket, hvor den ene herlige billedbog efter den anden har fanget min opmærksomhed. Med lyst til at formidle den gode historie blev det naturligt for mig at dele fortællinger med børnene ved at fortælle med udgangspunkt i illustrationer og fantasi. Handlingerne fik liv og sjæl, og flere af personerne kom til at leve deres eget liv inde i mit hoved, og det kom der nye historier ud af. Jeg trak på erfaring fra drama og teater, som jeg har arbejdet med i over 35 år. At kunne fange og fastholde tilhørernes opmærksomhed i en kreativ fortællestund er fascinerende, og det giver hver eneste gang lyst og inspiration til at fortælle og dele endnu flere historier.

Nye historier står i kø

Det er blevet til mange underfundige og finurlige fortællinger for både børn og voksne siden 1992, fortalt på mange forskellige lokaliteter i Danmark, og for mange forskellige tilhørere med forskellige forventninger. Heldigvis finder jeg hele tiden emner til nye historier, som jeg synes er værd at dele med andre. Det er ofte historier med skæve vinkler og overraskende slutninger, som beriger både tilhørere og mig som fortæller.
Min samling af historier spænder vidt med bl.a. molbo- og Hodja-historier, eventyr, gudesagn og myter. Julehistorier, heksehistorier og magiske eller mystiske gysere er også i mit repertoire. Af og til bliver jeg spurgt om jeg har historier til en sammenhæng med et givent tema. Har jeg ikke lige en historie, der passer, finder jeg én. Det er givtigt at blive udfordret til at finde nye fortællespor.

Jeg fortæller historier med glimt i øjet og smil i hjertet uanset om jeg står under åben himmel, i skoler, på biblioteker eller museer, i foreninger, forsamlingshuse, sognegårde, institutioner, på cafeer eller festivaler. Jeg har den gode fortælling med mig over alt, og jeg deler den gerne.

Aase Klith Andersen
Selandersvej 38, 8930 Randers NØ
Bibliotekar og kulturformidler
Fortæller siden 1992 i Randers Fortællerne
aase.klith@gmail.com
www.randersfortaellerne.dk


Tags

2020, Aase Klith Andersen


Måske kan du også være interesseret i disse?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}