I Danmark diskuterer vi med mellemrum – sådan cirka hvert fjerde år – om det nu også er rimeligt, at foreninger skal trækkes med cvr-nummer, dyre bankkonti og årlige hvidvaskkontroller.
Det ender som regel med, at embedsmandsværket argumenterer stærkt for nødvendigheden af regler og kontrol. Og dér går debatten som regel i sig selv. Alle fortsætter som de plejer. Og plejer – det betyder blandt andet skyhøje gebyrer i banken.
Disse gebyrer er der dog ikke lovgivet om, og det kan derfor være på sin plads at sætte et stort spørgsmålstegn ved, om en forening med et årsbudget på 5.-6.000 kroner skal have 1.000 op af lommen for at få åbnet en foreningskonto og andre 1.000 i årligt gebyr. Hvortil kommer i snit 600 kroner for en hvidvask-kontrol og 600 kroner ved enhver ændring i vedtægter eller bestyrelsessammensætning.
Der er virkelig ikke mange basseører tilbage til at forsøde det lokale kulturliv med!
Men så er der heldigvis forskel på banker (og sparekasser). Og den skal selvfølgelig udnyttes til sidste blodsdråbe.
I en undersøgelse af bankgebyrer for foreningskonti fra 2020 løb fire provinssparekasser med bundrekorden: Et attraktivt 0 i oprettelsesgebyr og jævnt lave gebyrer for de andre ydelser.
De fire sparekasser kan jo have ændret gebyrpolitik siden, men da der ikke er foretaget nogen markedsundersøgelser siden 2020, så kommer navnene her:
1 Klim Sparekasse i Nordjylland
2 Middelfart Sparekasse i Trekantområdet
3 Stadil Sparekasse i Vestjylland
4 Frøslev-Mollerup Sparekasse i Sønderjylland
I 2020-undersøgelsen nægtede et flertal af de større banker herhjemme – med Nordea som en klædelig undtagelse – at oplyse deres gebyrkrav til foreninger. Og det er jo ogsÃ¥ en slags svar …
Generelt er det snusfornuft at tage et møde med den lokale bank eller sparekasse, før man vælger samarbejdspartner og samarbejdsniveau.
Hvis fortællekredsen, som det ofte ses, tæller et dusin medlemmer, er der mest som taler for, at I klarer jer med cigarkasseøkonomi. Det går faktisk fint med det (cash og MobilePay) indtil den dag, hvor I skal låne et lokale i jeres kommune eller får tilbud om et fint kommunalt tilskud. Så er der ingen vej uden om: CVR-nummer og bank- eller sparekassekonto – Værsgo!
Og hvis du nu tænker, at de nye, unge og netbevidste banker da må være mere foreningsvenlige, så må du tænke om. Her er svaret i alle tilfælde et klart og rungende Nej.